вторник, 29 июля 2014 г.

Technológia čistého vzduchu

Avicenna bol úplne v poriadku, keď povedal: "Zdravý'I - ako vzduch, kým ho nemal." To je ideálne klimatické systém musí byť presne ako neviditeľné, kým to funguje. Dnes, reštaurácie a kaviarne dobrá architektúra, inteligentné, interiérový dizajn'interiérové a rafinované alebo exotické menu. Počiatočné nadšenie zo všetkých týchto komponentov pohodlie prechádza rýchlo s upchatým vzduchu, a je jedno želanie - skôr ísť von. Aby sa zabránilo takejto situácii je dôležité starať sa o kvalitu vetranie a klimatizácia všetkých priestorov.

Trendy

Moderný systém vetrania a klimatizácie má ďaleko dopredu, čo to bolo, povedzme, s'pred piatimi alebo šiestimi rokmi. Technológia môže vytvoriť menej hlasné systém s lepší výkon, menšie a jednoduchý na inštaláciu, údržbu a prevádzku. Rozšírená možnosť umiestnenia zariadení v uzavretom priestore bez straty účinnosti. V skutočnosti, dnes je možné kdekoľvek nájsť prístup na umiestnenie vetracích systémov. Všetky cieľom je, aby sa návštevníci cítili čo možno v miestnosti, ľahko dýchať, dokonca aj v zafajčené miestnosti, k môjmu uchu, nie je hlučný, vetranie a môžete si vychutnať dobré jedlo, konverzácia, počúvanie hudby.

Ako pre klímu, konfigurácie, moderných systémov z mnohých. Pre každý špecifický o'objekt sa vyvinul neobvyklé, jednotlivé technické riešenia. Rovnaké p'pred piatimi alebo šiestimi rokmi, mnohé súčasné schopnosti boli jednoducho nie je k dispozícii. Napríklad, pred externý kompresor bloky klimatizácia systému bolo možné umiestniť viac ako 15 m od vnútorného, dnes jednotky môžu byť namontované výrazne ďalej, a o účinnosti nebude meniť'je.

Pásmo osobitnú pozornosť

Výpočet systémov vetrania a klimatizácie začne už vo fáze návrhu. Predtým, než niečo nainštalovať, musí vlastník inžinieri poskytujú presné informácie o účele každej izbe, počet sedadiel v každej hale námestie, plánovaný počet návštevníkov, o tom, či povoliť, aby dym, či už je to tanec, a ďalšie podrobnosti. V závislosti od typu a smerovania spoločnosti silu súbor rôznych vetracie systémy tak, že vzduch vo vnútri bol vždy čistý a svieži. Takže, pre haly reštaurácia má jedného systému na výrobu teplej vody (potraviny) - ostatné, v tri-štyri krát silnejšie.

Berieme na vedomie, najmä horúce obchod. Inžinieri povinné'musí plánovať kuchyňa s umiestnením varnú dosku, grily, pece a iné zariadenia. Musia byť špecifikované, čo dosky a iných zariadení, ktoré budú inštalované v každom miest, čo je ich kapacita a ostatné parametre. Bez týchto údajov nie je možné presne vypočítať vzduchu, množstvo chladenie, napájanie systému...

Aj osobitné priestory reštaurácie "Smoking room". Na rozdiel od izby, vetranie sadzba sa zvýšila tri až štyri krát. To, samozrejme, znamená dodatočné náklady za elektrinu, pretože to zvyšuje množstvo dodávaného vzduchu je zložité zariadenia a zvyšuje jeho cenu.

Často v rovnakej miestnosti dizajn fajčiarov a non-Smoking area, rozdelené len vizuálne. Samostatný priestor pre Fajčiarov od Fajčenia za pomoci od druhu "air opony" tak, že budú pohodlné pre všetkých návštevníkov. Avšak, v mieste ubytovania kanály byť nepríjemné. Ako pravidlo, to miesto nejako dizajnér hrať a nie sú použité. Na mieste tabuľky v tejto oblasti hlúpe: tam je takmer fanúšikov na večeru v toku silný vietor.

Ďalšou oblasťou, ktorá si vyžaduje osobitnú pozornosť atmosféru, tam je tanečný parket. Spolu s výkonným ventilačný systém musí byť nainštalovaný vážne klimatizačné zariadenia, ako som sa neustále čistý a chladný vzduch, teplo, svetlo, ozvučenie, aktívne sa pohybujú ľudia.

Klasifikácia ventilačných systémov

Všetkých rôznych ventilačných systémov je možné zredukovať na niekoľko hlavných kategórií. Najprv rozlíšiť typy systémov: prívod a odvod. Ďalej si možno klasifikovať vetranie s prácou - prirodzený, alebo nútený. Okrem toho, systém rozdelený na vymenovanie celkové a lokálne.

Ak prirodzené vetranie, pohyb vzduchu v baniach a na úkor rozdiel hustoty a teploty alebo s pomocou tlaku vetra. Tieto systémy sú umiestnené v obytných alebo priemyselných budov bez použitia ventilátory, ohrievače, filtre, atď., Na svoje nesporné výhody patrí efektívnosť nákladov, jednoduchú montáž a spoľahlivosť. Ale účinnosť prirodzeného vetrania je silne závislá na vonkajších faktorov - na vonkajšia teplota, smer a rýchlosť vetra, atď., tieto Systémy sú regulované, takže nie vždy vyrovnať sa s problémami v priemyselných a verejných budov.

Vetranie, na rozdiel od prírodných, ďaleko efektívnejšie. Jej práca nie je závislý na podmienky prostredia, a je schopný vytvoriť mikroklímy v každej miestnosti. Tieto systémy sú pohybu vzduchu masy fanúšikov.

Úlohou vetranie je prívod čerstvého vzduchu do miestnosti. Na to, že vzduch v zime sú povinné'byť istý, že je vykurovaný elektrickým alebo ohrievač vody, horúce dni to môže byť v pohode v chladnejšie.

Odsávacie zariadenie odstraňuje kontaminovaného vzduchu. Pre vybavenie potravinárskych podnikov vyžadujú inštaláciu oboch systémov. Musia byť správne vyvážené, aby sa zabránilo prievanu a prieniku pachy z kuchyne do jedálne a ich cieľom je zabezpečiť rovnomernú distribúciu čerstvého vzduchu.

Systém odsávacie vetranie neumožňujú šíreniu pachov, znečistenie vo vzduchu z jednej časti priestor okolo budovy. Sú to rôzne vzory potrebitelei zariadenia: medzi nimi sú kryty a veká, Rada sacie a výfukové dáždniky, často používa v horúcom obchodov, reštaurácií cez dosky, rošty a iné podobné zariadenia pre odstránenie prebytočného tepla a zápachu. Často v horúcej obchody sú dodanie-a-výfukové dáždniky, v ktorom čerstvý vzduch je dodávaný po obvode dáždnik nadol na viac lokalizované teplo a vonia.

V priestoroch reštaurácie optimálne nastavenie tradičných obshcheobmennuju vetranie.

Zloženie ventilačných zariadení

Zložitosť systémov vetrania, závisí od typu a zloženia zariadenia. V štandardné dodanie systémové komponenty sú umiestnené v smere prúdenia vzduchu z vonkajšieho vzduchu mriežka, ktorý je umiestnený na fasáde budovy. Ďalej je vzduchový ventil - izolované ventil s elektrickým pohonom, ktoré je chránené pred studený alebo teplý vzduch z ulice, keď je systém vypnutý. Potom - aby - filter vzduchu, čistička, ohrievačov alebo radiátory (voda, elektrická alebo obnovenie systému), chladič a ventilátor. Ďalšou zložkou je šál, ktorý dampens zvuky beží ventilátor, ktoré môžu byť prenášané cez kanály v miestnosti. Ďalej - vzduchové potrubie, ventily, systémy kontroly a automatizačná technika.

V interiéri sa snažia skryť kanály pod strop, takže len distribučnej sústavy, difúzory, alebo, naopak, návrhár poraziť ich premeniť prvok inter'jer. Vo vzduchu-distribúcia systému sú samotné potrubie a tvarové výrobky: adaptéry, ohyby, t-spoje. Rýchlosť vzduchu v kanály by mali byť dimenzované tak, že systém nie je hlučný. Veľkosť potrubia je určený konania z ovzdušia a prípustná rýchlosť vzduchu. Mimochodom, to je, pretože tieto výpočty v každom prípade nemožné ísť o dizajnér, ktorý si chce kvôli estetika prelomiť tento model zákonov. Akékoľvek porušenie technológia bude viesť k nesprávne vetranie, znižuje účinnosť ventilácie a, samozrejme, vo vysokých nákladov na energie.

Na výrobu tuhého obdĺžnikové alebo kruhové potrubie v prevažnej väčšine prípadov, pomocou pozinkovaného oceľového plechu. Semi-pružné a flexibilné kanály kolo oddiel produkujú väčšinu multi-layer hliníkovej fólie vystužené oceľové drôty. Sú jednoduché na dopravu a nainštalovať, ale majú vysoký aerodynamický odpor v dôsledku vnútorného nezrovnalostí, ktoré znižuje rýchlosť vzduchu a prieťahy v kanáloch prachu. Tieto kanály sú použité len na krátke úseky pre s'integrácia systému prvkov. Okrem toho, fan coil jednotky (ventilátor cievky), ktoré sú pripojené k ventilačným systémom.

Zloženie výfukových plynov systém vetrania trochu jednoduchšie. Znečisteného vzduchu z miestnosti s výhľadom do ulice cez vonkajšie vetracie mriežky alebo, ak sa vzduch z kuchyne, cez zobrazuje kanál, ktorý sa týči nad strechu budovy je 2 m Na vzduchu z ulice nebol v miestnosti, keď je systém vypnutý, poskytli rovnaké ventil, ako v "prcheck". V rámci systému sú aj fanúšikovia a šál.

Vytvoriť príjemnú mikroklímu, vetranie doplnené, ako pravidlo, klimatizačné systémy. To môže byť určitá moc split-systém sa skladá z jednej vonkajšej a jednej vnútornej bloku. Zložitejšie systémy, môže obsahovať jednu vonkajšie a viacerých vnútorných jednotiek. Všetko záleží na oblasti, účely priestorov, počet ľudí a ďalšie parametre.

Avtomatika

Systém umelé vytvorenie klímy nefunguje sám. Ovládať proces jeho vybavené automatizačná technika. Základné automatizačná technika vykonávaná na väčšine jednoduchá schéma - ak chcete zapnúť / vypnúť ventilátor bez ďalších konfigurácia a ovládanie možnosti. Ale častejšie uplatňovať automatické alebo semi-automatické ovládanie systému. To umožňuje regulovať výkon kachlí, analyzovanie teplota prietoku, monitoruje stupeň znečistenia filtrov na ovládanie vzduchový ventil a vykonávať ďalšie funkcie. V okne ovládací systém používa rôzne senzory: termostaty, humidistat, atď., Môžete vytvoriť veľmi inteligentný systém, ktorý spĺňa najnovšie technické trendy, až na diaľkové ovládanie cez Internet alebo mobilný telefón, všetky zariadenia a ich nastavenia.

Avšak, takéto systémy vo väčšej miere aktuálne pre súkromné použitie. Pre reštaurácie, kaviarne, bary optimálne jednoduchý systém s prístupné je Správca rozhranie: viaceré tlačidlá vám umožňujú upraviť rýchlosť ventilátora, teplota privádzaného vzduchu a zmeniť niektoré ďalšie funkcie, nie pererastayut systému. Zvyšok komplexná automatizácia odstránené v kontrolná Skrinka, ku ktorému sa poskytol alebo sa poskytuje len vtedy, technických špecialistov.

Projekt - vedúci

Je málo, vyberte si vybavenie a určiť komponenty systému. Je veľmi dôležité, kto a ako poskytuje inštalácie. Na správnu inštaláciu je polovica úspechu. Bohužiaľ, skontrolovať, ako aj systém je nainštalovaný, len v procese prevádzky. Aj počas skúšobnej jazde (zahrnutie nainštalovaný systém pre 72 h) všetky nedostatky nesmie dôjsť. Takže po prvé, budete musieť vykonať dôkladné vyhľadávanie zhotoviteľa, ktoré sa bude dať záruky pre zariadenia, inštalácia a podpísať zmluvu na pravidelnú údržbu. Ale ešte dôležitejšie je vytvorenie projektu. Najmenší nepresnosti a chyby výpočtu projektanta môže viesť k úplnému výpadku aj najmodernejší systém.

Nájsť optimálne riešenie k návrhu pripojiť architektov, stavbárov, inžinierov, ktorých činnosť musí byť koordinované majiteľ, reštauratér, a hlavný inžinier projektu (GUI). Tento prístup bude poskytovať nedostatok koncepty a rovnomerné rozdelenie čistého vzduchu a rozdelenie priestorov na tzv skupina nebezpečenstva: stupeň dymu (napríklad v hale pre fajčiarov), počet ľudí na jednotku plochy, tepla a tukov v horúcej obchody, atď.,

Inštalácia potrubného systému je tiež plne v súlade s projektom, kde sme uvedené všetky parametre pre inštalatérov (do steny hrúbka, dĺžka a hmotnosť jednotlivých úsekov potrubia), presné miesto upevnenia, postup pripojenie modulov vzduchom a iné Kvalitatívne namontované vetranie po inštalácii má hustú serverov všetkých prvkov, produkuje žiadny hluk, vytvára pohodlné vnútorné atmosféru, jednotné a nenápadný'asliwe rozvod vzduchu.

V štádiu výber zhotoviteľa by mali zabezpečené vašej reštaurácii alebo bare chyby nekalé alebo negramotný projektantov a inštalatérov. Na veľké spoločnosti povinné', musí mať licenciu pre projekt a uskutočnenie prác, certifikáty zariadenia. Jeho inžinieri bude vždy dať vyčerpávajúce odpovede na zložité otázky, na zákazníka bude trvať asi o'miestach, kde predtým nainštalovaný systém.

Opraviť chyby po inštalácii negramotných inštalatérov ťažké pre spoločnosť sú prevzaté neochotne. Jednoduchšie rozobrať všetky, re-vytvoriť projekt a preinštalovať systém. Vo veľmi ťažkej situácii, dostane majiteľ, ak sa chyby zistené po ukončení dizajn. V tomto prípade zariadenie je ešte možné zmeniť, ale zmeniť kultivácia je takmer nemožné.

Pokiaľ ide o výber zariadenia, dnes to je veľmi veľký. Môžete zbierať systém každého konfigurácia - z rozpočtu na luxus. Pochybné povesť spoločnosti nebude pracovať s chudobnými alebo netestované zariadenia. Vybavenie musí zabezpečiť plynulé a stabilné prevádzky. Úspory na "vzduch" z rozpočtu je plná časté prerušenia v systéme, privolať záchrannú službu na výmenu detail a, ako následok, neplánované, niekedy veľmi dlho, prestávky v reštaurácii. Vo Všeobecnosti, podľa odborníkov, vetranie - nie je najväčší, ale významné nákladové položky. Pri budovaní novej reštaurácie na inštaláciu systémov vetrania a klimatizácie vyčleniť asi 10% z celkového rozpočtu.

Možnosti inštalácie

Na miestach, kde nie je možné inštalovať vetranie, prakticky neexistuje. Samozrejme, že tam bude ťažkosti rokovania s regulačné orgány, ak je potrebné priniesť teplej vody alebo položiť elektrické káble a riešiť iné problémy. Ale to je otázka nie je tak veľa, technológie a zariadenia technického riešenia, navrhované zariadenie spoločností, a Financií. Systém pre dodanie čistý vzduch môže byť inštalovaný aj v prípade, že je bytových a / alebo starý dom v historickej časti mesta, pam'pamiatky architektúry. Zobraziť budovy moderný systém, ktorý bude len ťažko pokaziť, ak obratne bude maskované designer. Proces môže byť trochu oneskorenie len byrokratické koordinácie.

Samozrejme, všetky systémy by mali byť uvedené v etape návrhu. V pripravená domy ťažšie riešiť otázky ubytovacích zariadení, stroj izba, vykonávanie vonkajších prvkov systémov, atď., mimochodom, nemôžeme povedať, že vzduchotechnické zariadenie je objemný, ale málo na to nebudete meno. Napríklad, malé reštaurácie plochou 100 metrov štvorcových. m, skladajúci sa z jedáleň, teplú dielňu a kúpeľňa, potrebná technická miestnosť oblasti nie menej ako 8 štvorcových m ubytovať zariadenia.

Bohužiaľ, často inžinierskych spoločností, sú pozvaní do práce na inštaláciu klimatické systémy na pódiu je takmer dokončená oprava a podrobností prepracovaný dizajn. Tu, ako pravidlo, sa začína boj medzi dizajnérmi (niekedy majitelia a tvorcovia umelé klímy. Prvé nie sú vždy pripravení obetovať svoje myšlienky, aj keď sú v rozpore so zákonmi fyziky. To je často ťažké kreatívny človek vysvetliť, prečo nie je možné zmeniť oddiel a proporcie vzduchom, a akýkoľvek zvyšok ovplyvňuje rýchlosť prúdenia vzduchu.

Ak inžinier, stále deje o dizajnér, aby sa zabezpečilo čisté atmosféru v miestnosti bolo nemožné. To je veľmi dôležité nájsť kompromisné riešenie, ktoré spokojné všetky strany. Nakoniec, v dusno reštaurácia nezostane jeden klient, napriek tomu, že jeho ohromujúci dizajn a veľmi atraktívny menu. Ale, ako pravidlo, všetky tieto bitky a diskusia sa skôr či neskôr prestať - skutočných profesionálov povinné'uistite sa, že prísť do víťazného riešenia.

Ako príklad popretie zákony fyziky, môžete priniesť príbeh reštauratér. On sa rozhodol vybaviť pod jeho zriadenie suteréne budovy. Bola zima. Zákazník pevne veril, že v teplej miestnosti nie je ani v lete, s vysvetlením, že jeho hlboké miesto. Inžinieri neboli schopní presvedčiť majiteľa je potrebné inštalácia kondicionéry vedľa vetranie. Žiadne argumenty o vysoký tepelný zisk z horúcej obchod, počet návštevníkov, z cigariet a osvetlenie žiarovky nefungovalo.

Jediné, čo sa podarilo urobiť, je presvedčiť ho podporil malý rozpočet a počas výstavby, opráv a prác položenia stopy pod. Prvý horúci letný týždeň išiel návštevníkov z dusno reštaurácia, že mal priamy dopad na príjmy. Tento príbeh skončil dobre kondicionéry boli zakúpené a nainštalované úspešne za pár dní. Ale ak sa na prvý reštauratér nesúhlasila položiť ich pod diaľnicu, potom náklady na dovybavenie by byť oveľa vyššia, nehovoriac o nútenej dočasné uzavretie inštitúcie. V tomto prípade, ak zákazník pôvodne počítal v lete teplo, potom alternatívne riešenie (bez klimatizácie) by sa mohol stať vetranie, vybavené chladiacej časti. To by v lete požiadať v dostatočnom predstihu pred chladného vzduchu z ulice.

Dokumenty na vzduchu

Všetky byrokratické záležitosti sú povinné'nevyhnutne v štádiu projektu. Pred systém sa namontovať, je zákazník povinný sa dohodnúť s príslušnými orgánmi Dohľadu projektu a licencie.

Po ukončení inštalácie práce vykonanej v skúšobnej prevádzke a ladenie systému. Štart-Nastavovacie kontrola súladu kapacity a tlak na pas údaje vzduchotechnické jednotky, jednotnosti radiátory atď. Podľa výsledkov testu beží na ventilačný systém vo Všeobecnosti, a jeho jednotlivé časti sú úkony a pasy, ktoré sú pripojené k akty uvedenie vetranie v prevádzke.

Aj v rukách zákazníka, musí byť prevádzkové pokyny, certifikáty na všetky uzly diagramu miest všetkých systémov je všeobecne významný balík dokumenty: osvedčenie na zariadenia a dokončenia projektu, ktorý Zhromaždenia. Všetky, čo je potrebné pre službu, údržby a opráv.

Ako pre údržbu systému, odborníci odporúčajú podržte ho najmenej raz za šesť mesiacov. Je vhodné pre služby, uzatvoriť ďalšie zmluvy, prednostne so spoločnosťou, že systém bol zostavený pretože jeho inžinieri vedieť presné umiestnenie všetkých jednotiek, najmä práce tohto alebo komponentu, a ďalšie detaily. Ideálne je, ak reštaurácie je služobného inžinier, ktorý vykonáva priebežný monitoring systémov, diagnostika a odstraňovanie menšie problémy, ktoré monitoruje plnenie plánovaných prác na čistenie alebo výmena filtrov, atď.,

Všetky tieto aktivity, od výberu zariadenia do prevádzky údržba a čistenie systémy vetrania a klimatizácie, výsledkom jeden cieľ: zabezpečiť dodávky požadované umiestnenie potrebné množstvo čerstvého vzduchu. Zvyšok je práca dekoratér, ktoré vstúpia všetky vonkajšie systém prvkov v design priestoru alebo zamaskovať ich.

Článok použité materiály poskytnuté spoločnosťami, "Hydroxy-Engineering", "Tempano", "Pascal"

Ekaterina Orlova

Zdroj: www. elitdom. com

Zdroj: www. eremont. ru

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Яндекс.Метрика