вторник, 29 июля 2014 г.

Skúsenosti z vytvárania a udržiavania duševného systémy klimatizácia jednotlivých domu

Koncepcie rozvoja systému mikroklímu. Popis práce systému. Chladiaci systém. Energeticky úsporné účinok

V súčasnosti v Rusku došlo k prudkému nárastu individuálnej výstavby. Vlastnosťou tejto konštrukcie je, že túžba vývojárov a ich živobytie umožňujú dizajn pohodlnejšie so systémom mikroklímu kontrolu ako tie, ktoré riadia Stavebné a hygienické normy. Na druhej strane, programátorov sú často nútení zabezpečiť decentralizované, inžinierske systémy (miestnych kotolní, aj vodu), a preto sú veľmi zaujímajú o vytvorenie efektívnych úspor energie pohodlné domy a systémy mikroklímy kontroly.

Využitie tejto situácie, napríklad jednotlivé domy, môžete vytvoriť nové koncepcie pri riešení problémov klimatických domy a aplikovať ich v budúcnosti pri stavbe veľkých objektov'objekty.

Takýto pokus je implementovaný autori na žiadosť zákazníka, v výstavbu individuálnych domov v prímestských sektor, Magnitogorsk.

Koncepcie rozvoja systému mikroklímu

Základný koncept projektovanie systémov mikroklímu domu energetickej efektívnosti a inteligentné spravovateľnosť inžinierske systémy.

Problémy na úsporu energie, bol vnímaný ako zložité a riešené v nasledovných oblastiach:

  • vysoká tepelná ochrana budov (aplikácia účinných stavebné materiály a konštrukcie);
  • inštalácia úsporných vykurovacích spotrebičov s vysokým koeficientom prestupu tepla;
  • vytvorenie úspor energie klimatizačného systému;
  • použitie systémov vzduchu recirkulácia;
  • využívanie prírodných studená voda z artézskej studne pre chladiace dodanie klimatizácia systém.

Autori dostali za úlohu navrhnúť systém pohodlie chladenie a vetranie všetkých miestností v chate tak, že systém vždy spotrebuje racionálne minimum tepla, chladenia a elektrickej energie, riadenie, systém by automaticky podľa požiadavky vychádzajúce z vnútra ich domov.

Obvod vetranie domov vybraných takto:

  • prílev mechanické, všetky izby s Centrálnu klimatizáciu s čiastočným recirkulácia;
  • strečing je prirodzené, cez priestory, toalety, kúpelne, kuchyne;
  • plot recirkulácia vzduchu z priestorov haly.
Technické parametre systému sú:
    1) prietok vonkajšieho vzduchu na základe sanitárnych a hygienických podmienok: Ls = 700 m3 / h;
    2) celkový prietok vzduchu na základe boj proti tepla vydania: Lo = 4500 m3 / h;
    3) aktuálna spotreba tepelnej energie pre vykurovanie prívod čerstvého vzduchu, v chladnom období: Qнагр = 13, 1 kW;
    4) návrh prietok studeného vzduchu-klimatizácia všetkých priestorov v teplom období: Qхол = 30 kW.

Pre dosiahnutie maximálnej úspory energie účinok pri navrhovaní systému núteného vetrania zvolený územný princíp. Všetky priestory domu sú distribuované v súlade s priania zákazníka do osem zón (zóny jedáleň a obývacia izba, spálňa, oblasti pracovných priestorov, priestorov pre šport a rekreáciu, a pod.), v závislosti na určenie priestorov a pobyt v nich. Prívod vzduchu v každej zóne, môže byť požadované ukončené príkaz od diaľkové ovládanie, nastaviť v jednom z priestorov zóny. V súlade s tým, potrubia systému Ústredného klimatizačného systému je tiež rozdelená do Samostatných zón, ktoré sú odrezaní od spoločného potrubia pomocou kontrolovanej klapky.

Popis práce systému

Prívod vzduchu v každej zóne sa vykonáva otvorením vhodné vzduchové klapky v potrubných systémoch. Ovládanie otvárania a zatvárania zóny klapka vzduchu-klimatizácia systém je riadený automaticky. Pre automatickú kontrolu klimatizačného systému inštalované zariadenia na základe elektronickej procesor SlimZone Premier (USA). Procesor je určený na tri oblasti, ale má rozšírenie na 19 zón. Procesor spracováva všetky informácie, ktoré vychádza z zonal senzory, a poskytuje príkazy pre otváranie alebo zatváranie ventilov a vyberte rýchlosť dodania vzduch ventilátora motora. Zonal diaľkové ovládanie DSL značky-520 je nastavená v jednej konkrétnej oblasti každej zóny. Obsahuje izbový termostat, pomocou tlačidiel nastavte požadovanú teplotu alebo čisté vetranie. Zonal ovládacie panely obsahujú v jednom balíku s procesorom ako aj zonal vzduchové ventily s elektrických pohonov. Tento kit je k dispozícii nezávisle od ostatných komponentov z klimatizačného systému a je možné ich kombinovať s akýmikoľvek ventilačné zariadenia, ktorý je zvolený v súlade so dizajn údajov.

Systém funguje takto. V prívode kamera (Obr. 1) je blokovať ventilačné zariadenia (EQA) pre prípravu na prívod vzduchu, ktorý sa skladá z ventilátora s variabilnou rýchlosťou pohonu (aspoň tri rýchlosti motora), chladič s nastaviteľným chladiaci výkon (najmenej troch etapách chladenie) a ohrievač (najmenej tri vykurovacej fázy).

Obr. 1. Hlavné schéma zapojenia zariadení

1 - zablokovať ventilačné zariadenia (EQA) v štruktúre: ventilátor, chladič vzduchu, ohrievač vzduchu; 2 - ovládanie zariadenia wok; 3 - snímač teploty, vonkajší vzduch; 4 - snímač teploty privádzaného vzduchu, 5 - tlak vzduchu snímač; 6 - registrácia modul vonkajších signálov ; 7 - vzduchové klapky; 8 - hlavný radič modul SlimZone Premier (VELITEĽ); 9 - expansion module SlimZone Rozšírenie (SZEX); 10 - zonal termostat DSP-520P

Jednotka je priľahlých zmiešavacej komore, v ktorom zmiešané tokov mimo a recirkulácia vzduchu kanál snímačov teploty meranie teploty vonkajšej, a vracanie. Riadenie ventilátorov a tepelné výmenníky sú vyrobené s elektronickými procesor SlimZone Premier. Podľa signálov z zonal teplota procesora určuje režim vzduchotechnické jednotky wok pre každú zónu - kúrenie, chladenie alebo vetranie. Je určená prevládajúcim spôsobom uvedené väčšina oblastí, a predovšetkým je pripravený a slúžil vzduchu v týchto zón. Signál procesor pohony otvorte klapku tieto zóny a je vzduch priniesol do izby, ventil, zostane otvorená tak dlho, ako svedectvo termostat nemôže byť v porovnaní s nastavenej teploty. Ďalej sa ventil uzavrie a začne varenie vzduchu a umiestnite ju do iných oblastí, kde iný režim manipulácie vzduchu. Frekvencia otvárania okenice rôznych oblastiach počas premenných režimov je 10 minút Počas neprítomnosti osôb v miestnosti, zonal panel je nainštalovaný v neutrálnej režim a dvere sa zatvárajú. Prechodné zóny v neutrálnych režimu a jeho odstránenie je pomocou tlačidiel, ktoré sú umiestnené na boku jednotky. V závislosti od počtu otvorených zón procesor nastaví rýchlosť ventilátora a stupeň vykurovacieho výkonu alebo chladenie, výmenníky tepla. To vám umožní stráviť všetky energie v súlade s potrebami ľudí, bez straty komfortu.

Niektoré funkcie dizajn

Z hľadiska návrhu vetracieho systému najväčšie ťažkosti spôsobené odhady vzduchu v systéme a výber sekcií kanály poskytujeme pravidelné používanie rôznych oblastiach. Diskutovali o tri možnosti:

Po dohode so zákazníkom si vybral tretí variant (oboch zahrnuté p'päť zón osem). Teda, dizajn náklad predstavoval 70% z celkového zaťaženia pre všetky zóny.

S týmto modelom hľadiska systému vzduchom usporiadané tak, aby sa každá zóna má svoje vlastné pobočky z hlavného potrubia, ktoré je vyrobený vo forme vertikálneho hriadeľ veľký prierez tak, aby tlakové straty boli štatisticky nevýznamné. Toto umožnilo PAE'zhromažďovať všetky pobočky a vytvoriť rovnaké podmienky pre každú zónu. Pre prípad, keď všetky alebo väčšinu zóny sú zatvorené, stanovené obísť medzi ponukou a recirkulácia vzduchu ventilom tlaku.

Teda, predpokladaný prietok systém bol prijatý rovnaký Lo = 3150 m3 / h

Podľa týchto údajov, uzavreté napájacej jednotky, pozostávajúce z kompaktné prvky na základe kanál ventilátor DKN 355-4 spoločnosti Wolter (Nemecko), ktoré umožňujú pripojiť ho v visí na strope technické suteréne. Ako vzduchu chladič je vybraný horizontálny kanál fenkoil s vodným výmenníkom tepla značky CF № 71 " Clivet " (Taliansko).

Hlavné vlastnosti tepelného výmenníka:

Ako vybrané časti ohrievača vzduchu ohrev vody, čo je ďalšia možnosť na výmenník tepla CF № 71.

Chladiace médium pre chladenie a ohrev vzduchu vo výmenníku tepla je voda. Horúce chladivo je voda s Autonómnymi kotolňa s parametrami 90-70 ° N

Chladiaci systém

Osobitná pozornosť v rámci projektu bola venovaná rozvoju chladiace systémy vodného výmenníka tepla. Ako dom je vzdialený od urbanistického rozvoja územia, plot studenej vody na vodu, developer sa rozhodol urobiť z artézskej studne. Voda má teplotu v lete 5-7 ° N V štandardných klimatizačných systémov pre prípravu vody s teplotou používa freón chladiaci stroj - chladiče alebo chladiacich veží. Toto zariadenie je najdrahší a ťažké pracovať v klimatizačných systémov, okrem toho, kompresor chladiaceho stroja spotrebuje veľa energie a použitia freónu môžu poškodiť životné prostredie. Preto bolo rozhodnuté, že na používanie vody, extrahované z miestnej vody, artézskej studne (Obr. 2).

Obr. 2. Schematické znázornenie chladenie SLE domov z artézskej studne

1 - vody výmenník tepla - fancoil CF № 71 " Clivet (Taliansko), 2 - dodávky ventilátora Centrálnych systémov s frekvenciou-riadený pohon, 3 - rýchlostné ovládanie ventilátora, motorové, 4 - elektronické procesor SlimZone Premier, 5 - zonal termostaty DSL 520P; 6, 7 - dodávky a vrátiť potrubia; 8 - ponorné čerpadlo s frekvenciou riadeným pohonom; 9 - ovládanie rýchlosti čerpadla; 10 - trojcestný ventil s elektrickým pohonom; 11 - odstúpenie od zmluvy vody zo studne; 12 - vody snímač teploty; 13 - e radič, generálny režimu vody zo studne; 14 - rúrový výmenník; 15 - uzatvárací ventil

Power control chladenie je realizované s pomocou regulovať prietok studenej vody, čerpadlo s variabilnou rýchlosťou pohonu.

Náklady na elektrinu na čerpanie vody čerpadlo z artézskej studne sú Nпотр. = 1, 5 kW. Na základe týchto dát, konverzie energie efektívnosti (koeficient výkonu) v navrhovanej inštalácia pomocou prirodzené chladenie sa rovná:

V štandarde systém klimatizácia, ponuka pre tento typ jednotky, chladiče, náklady na elektrickú energiu na prevádzku chladiaceho stroja (chladenie značky WRAN-71 " Clivet) získať určitý počet studenej sú Nпотр. = 8, 3 kW. V tomto prípade, chladiace koeficientom:

Porovnanie ukazuje, že tento systém má oveľa väčšiu energetickú efektívnosť (pomer konverzie energie v 5, 5 krát vyššia ako štandardné stroje), šetrí približne 80% elektrickej energie a nepoškodzuje životné prostredie, pretože to funguje bez freónu chladiaci stroj. Okrem toho, vody na výstupe vody výmenník tepla má teplotu 11 C a môžu byť použité pre ďalšiu kúrenie v systéme teplej úžitkovej vody, alebo na zavlažovanie poľnohospodárskej pôdy.

Energeticky úsporné účinok

V dôsledku uplatňovania princípu územnej klimatizačné systémy možno konštatovať nasledovné výsledky.

1. Vypočítané vzduchu a podľa toho, odhadovaná spotreba bolo možné znížiť o 30% z celkovej spotreby vzduchu potrebné na boj proti tepla do všetkých miestností, ktoré tiež ovplyvňuje výber vybavenia a systém znižovania nákladov.

2. V procese prevádzky zistil tieto režim aktívnej zóny je neustále pracujú dve zóny, vrátane všetkých osem zón (pri plnom zaťažení) sa vykonáva dvakrát do mesiaca. Teda, skutočnú spotrebu energie, keď je systém v pohotovostnom režime je 20% z vypočítanej a 14% z maximálneho počtu.

3. To bolo možné, aby sa znížilo zaťaženie na vykurovací systém, pretože nie je potrebné vo všetkých oblastiach, aby sa udržala vysoká teplota, je postačujúce, aby sa zachovala minimálna požadovaná, a vykurovania na požadovanú teplotu na výrobu čerstvého vzduchu v prítomnosti ľudí v príslušnej oblasti.

Ako výsledok uplatňovania systému prirodzené chladenie napájanie z artézskej studne skutočná spotreba je 18% výkon chladiaci stroj určený pre podobné zaťaženie.

Hlavné závery a poznámky s'objavil sa v dôsledku prevádzky systém

V čase písania, že nainštalovaný systém je v prevádzke asi dva roky. Počas tohto obdobia bolo vykonané v pravidelnom kontakte so zákazníkom, ktorej výsledkom by to bolo možné vyvodiť určité závery o zdravotnom stave systému.

1. Vybrané číslo vzduchu (70% odhad) je dosť, aby spĺňali všetky potreby občanov, na mikroklímu domu.

2. Rad automatické ovládanie procesorom SlimZone Premier funguje spoľahlivo, bez zlyhania.

3. Systém prirodzené chladenie napájanie z artézskej studne plne uspokojí zákazníka aj v špičke z teplého obdobia, tak tento systém môže byť odporúčaný pre široké uplatnenie v oblasti, s podobnými klimatické podmienky: v oblastiach s prudko kontinentálne podnebie s horúcimi a suchými letami.

Avšak, v dôsledku prevádzky ukázalo nejaké otázky pre ďalší dizajn by mal venovať pozornosť.

1. Počas chladiaceho vzduchu do vody výmenník tepla existuje značné množstvo kondenzátu, ktoré často prekračujú priepustnosť kapacity odvodňovacieho systému klimatizácia tejto značky. Tak som mal svoje sily výrazne zvýšiť objem kondensatornii.

2. Veľmi zložitá bola synchronizácia režimy prevádzky prívod primárneho vzduchu ventilátorom s ventilátorom fenkoyly, ktoré je zahrnuté v návrhu výmenníka tepla. V dôsledku využívania ventilátor fenkoyly som úplne obrátiť, ktoré sa mierne znížil tlak v hlavnom potrubí. Preto je najlepšie zvoliť pre vodné chladenie nie je fenkoil a jednoduché plocha výmenníka, bez ventilátora, ventilátor nainštalovať jeden na celý systém založený na pokrytie všetkých aerodynamický straty.

3. Osobitná pozornosť by sa mala venovať na ochranu proti hluku opatrenia, pretože, aj napriek tomu, že všetky zariadenia sa považuje za nízku hlučnosť celkový hluk z jednotky wok je významný (asi 70 dB), takže jednotka by mala byť umiestnená ďaleko od obytných oblastiach v izolovanej miestnosti.

Na záver by som chcel zdôrazniť, že použitie automatizovaný systém ovládania vetranie vzduchu môže ušetriť viac ako 50% tepelnej energie z celkovej záťaže, bez toho, aby boli dotknuté úroveň pohodlia a čistoty priestorov. S takéto úspory úvod tohto zariadenia v ventilačné systémy verejných budov s pravidelná prítomnosť ľudí, môže viesť k významným výsledkom a zníženie doby návratnosti systémov na 3-5 rokov. Avšak, z vedeckého hľadiska je potrebné pripraviť základom pre teoretický výpočet a návrh metód pred vypracovanie odporúčania na výber optimálneho návrhu zaťaženie pre systémy s pravdepodobnostné charakter použitie mechanické vetranie


Larisa Starkova
docent Thugh nich. G. I. Nosova, T. K. N. (M Magnitogorsk)

Jurij KALYAKIN
Generálny Riaditeľ "Kompas Plus", K. T. N. (M Magnitogorsk)


Zdroj: www. eremont. ru

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Яндекс.Метрика