вторник, 29 июля 2014 г.

Skúsenosti z tvorby inžinierskych infraštruktúry "duševného" budovy

Účelom systému odoslania ovládanie budovy, pojem systém a jeho funkcie. Manažment inžinierskych systémov. Výber prenosové médium. Ekonomický efekt

Moderné stavebné technológie naznačovať prítomnosť veľkého počtu inžinierstva a informačných systémov v budovách, ktoré sú vo výstavbe. Rastúce požiadavky spotrebiteľov na kvalitu kancelárie. Maximálne pohodlie a jednoduché použitie s zníženie nákladov je možné dosiahnuť iba prostredníctvom integrovaného prístupu k výstavbe inžinierských sietí, maximálna možná automatizácia operačný postup a o'integrácia jednotlivých prvkov do jedného systému monitorovania a riadenia.

Úlohy, ktoré dal pred vývojári

Na začiatku roku 2002 spoločnosť "Telekomunikačné služby-Inštalácia" jeden zo zákazníkov, bol poverený vytvorením plný inžinierstvo infraštruktúry novej administratívnej budovy s celkovou rozlohou cca 8000 m2 v veľké regionálne centrum v regióne Vologda. Boli formulované úlohy: bol to potrebné na vybudovanie modernej budovy v meste.

Bolo navrhnutých niekoľko možností realizácie projektu, líšiacich sa od seba nielen náklady, ale ponúknuť úrovni rozhodnutia - z množiny non-kompatibilita'pletené medzi zariadením na jednu komplexné inžinierske systémy.

V prvom prípade, bezpečnostné bol založený na prvky rôznych výrobcov:

  • požiarny poplachový systém (založený na vybavenie ESMI senzor rôznych výrobcov);
  • bezpečnostný alarm systém (založený na vybavenie Vista 501);
  • systém kontroly prístupu Cotag (98 izieb).

Riadenie vetrania, Výťah zariadenia, tepelné bod by byť vykonávané prostredníctvom systémov, navrhoval skôr, Generálny projektant stavby.

Najdrahšie možnosť patrilo vytvorenie komplexné inžinierske systémy (CSS), "duševného" budovy. V tomto prípade zabezpečenia bola ponúknutá vybudovať plne vybavenie Siemens a ovládanie technických systémov budovy boli vyzvaní, aby vykonať na základe radiče Lexel s informáciami výstup pomocou Genesis32 SCADA systém popísaný spoločnosti Iconics.

Príprava projektu

Na začiatku projektu predchádzala rozvoj technických úlohou, ktorá zohľadňuje potreby a priania zákazníka, ktoré patria najmä zabezpečenia budovy a využiteľnosť navrhovaných systémov.

Jeden z najzložitejších úlohou bolo patrí v dspectral a systémov spravovaných zariadení, navrhnuté a už namontované zmluvy stavebné organizácie zákazníka, pretože riadenie bol vykonaný na úrovni 60-tych rokoch minulého storočia. Zariadenie pozostáva z nasledujúcich podsystémov:

  • subsystém vetranie a dym odstránenie;
  • subsystém vody (postrekovač) požiaru;
  • subsystém vody a Kanalizácie;
  • ohrievač.

Výsledkom bol projekt pre vytvorenie systémov komplexné inžinierske stavby obsahuje nasledujúce hlavné jednotky:

  • napájanie systému (vrátane zdroje nepretržitého / stáleho napájania);
  • štruktúrovaný káblový systém;
  • local area network,
  • telefónny systém,'ASCO;
  • integrovaný bezpečnostný systém o'predmet;
  • informačný systém;
  • a mizerný;
  • klimatické technologických priestorov;
  • systém odoslaním kontrolou.

Všetky premietané systémy o'Spojené do jedného softvér-hardvér komplex, ktorý spolupracuje na vrchole (softvér)a dolný (hardware) úrovni.

Vyberte Protokol pre building automation systems

Dispečerského systému a riadenia budovy (Obr. 1) je určené na zlepšenie spoľahlivosti a efektívnosti fungovania inžinierske systémy vzhľadom na ich koordinovanej práce, informovanie zamestnancov o parametroch systémy a ktoré vznikli v ich poruchy, kontroly technických systémov.


Obr. 1. Štrukturálne systému dispečerského systému,


Ako Protokol pre budovanie automatizačné systémy vybraných otvorený štandard LonWorks pomocou voľne programovateľné regulátory NetLon MB-2 (Obr. 2) výroba Lexel,'sieti, má voľný topológie. Sieťové segmenty o'spojené vysoko-rýchlostnej pneumatík cez smerovače LPR-12 spoločnosti Echelon. Zariadenia, ktoré nepodporujú Protokol LonWorks zaradené do systému cez intersystem gateway Protocol úrovni.


Obr. 2. Regulátor Netlon MB-2


Spoločný priemyselný štandard, LonWorks je otvorený Protokol, ktorý umožňuje:

  • vyberte zariadenia rôznych výrobcov na základe stanovených podmienok a pomer cena-kvalita;
  • zabezpečiť integráciu s ostatnými subsystémami budovy;
  • bezbolestné, rozšíriť alebo zmeniť systém v budúcnosti.

LonWorks radiče poskytovať príjem a dekódovanie údajov zo senzorov, výkon kontrolných akcií na riadiacich orgánov a organizovať interakcie medzi sebou a kontrolných systémov. Regulátory sú umiestnené v oblastiach zberu údajov a o'pripojiť k sieti prostredníctvom kábla. Táto sieť sa pripojí na pracovisku Správcu, prostriedky na displej a vstupné informácie.

V skutočnosti, systém odoslania ovládanie je jadro "duševného budovy", pretože zabezpečuje interakciu všetkých týchto subsystémov.

Princíp, konštrukcia a funkcia systému kontroly

Systém riadenia je založená na centrálne distribuované na zásady, ktorá je o'jednota senzory a ovládacie prvky na najnižšej hierarchickej úrovni systému na podsiete, ktoré sú riadené pomocou vyššej úrovni zariadenia - programovateľné regulátory z LonWorks štandard.

Výsledkom realizácie projektu je jediný riadiace stanice údržba služba, ktorá vám umožňuje monitorovať parametre systému v reálnom čase a spravovať systémy z pracoviska Správcu.

Systém zahŕňa systémy riadenia:

  • vetranie a dym odstránenie;
  • klimatizácia;
  • napájanie budovy;
  • elektrické osvetlenie;
  • zásobovanie vodou a Kanalizácia;
  • teplo bod;
  • výťahy, atď

Ovládací systém vetrania

Na ovládanie systému dodávok a odsávaciu ventiláciu možno diaľkové automatické a manuálne zapnutie / vypnutie ponuky vetracie systémy v závislosti na teplote okolitého prostredia, času, zapnúť / vypnúť elektrické ohrievače v závislosti od okolitej teploty, regulácia teploty privádzaného vzduchu s jeho regulácie, kontrola množstva vzduchu, úpravu, kontrolu, ventilátory, ohrievače, elektrické motory, riadiace ventily a spravovať ich.

Pre informácie o stave zariadenia, tlak, teplota, vlhkosť, atď., sú používané senzory vyrobené spoločnosťou Honeywell (napríklad vzduchu, snímačov teploty T7411A1019 a ponorné snímače teploty T7413A1041).

Riadenia, klimatizácia systém

Klimatizácia systém bol navrhnutý a predávajúcim dodaný zákazníkovi. Pri navrhovaní používa Centrálna duševného klimatizačné zariadenia VRV (Daikin), pozitívne skúsenosti z prevádzky, ktorý bol zákazníkovi. Dispečerské zariadenia, vyrobené s použitím Siemens radiče, ktoré podporujú Protokol LonWorks, umožní vytvoriť jednotný systém kontroly a monitorovacích zariadení.

Monitorovanie a riadenie klimatizácia je samostatný comp''yuter, že je na pracovisku Správcu. Zadaný comp''yuter tiež súčasťou Všeobecného systému dispečingu, a všetky údaje o iných systémov je možné zobraziť na to, a údajov, systém klimatizácie - v iných comp'stroje riadiacej miestnosti.

Vykonáva monitorovanie vonkajšie a vnútorné jednotky klimatizácie systém (chladenie, ventilátory, kompresory, filtre, stav, ktorý je určený na základe záložné právo dodávateľ zariadení algoritmy s pomocou radiče Echelon prevedené do signály LON bus a odoslané do Centrálneho zariadenia), kontrola a montáž z vnútornej teploty, úniku vody, riadenie.

Pomocou SCADA systému a predkladá dodávateľ algoritmy implementované systém upomienok, o potrebe pravidelnej údržby, výmeny filtrov, ako aj logovanie poplašné správy.

Udržiavať potrebné parametre mikroklímy v serverovej miestnosti a neprerušené napájanie jednotky (UPS) podľa technických priradenie má samostatný systém klimatizácie odstrániť prebytočné teplo a zariadenia. V súlade s požiadavkami stanovenými v 100% redundancia systémov klimatizácia server a priestorov UPS. Presnosť klimatizácia systém bol navrhnutý subdodávateľov spoločnosti "Telekomunikačné služby-Inštalácia" - spoločnosť "Gosser", , Saint Petersburg.

Monitorovanie presné klimatizačné systémy sú vykonávané ako z pracoviska Správcu a comp'počítače zákazníka ako z mikroklímu server izby závisí nielen svojich budovách, ale aj v rámci obchodné procesy zákazníka. V tomto prípade, s pomocou kontrolórov, C-1002, C-7000 poskytované naša spoločnosť je kontrolovaná nielen štát z vonkajšej a vnútornej jednotky, ale teplote (až 1 stupeň)a relatívna vlhkosť v miestnosti. Tieto radiče integrovať presné klimatizačné zariadenia v LonWorks siete, okrem teploty a vlhkosti, ak chcete prejsť na ovládacom paneli núdzového zastavenia signál kondicionéry, kontrolné fázy nerovnováha, na zastavenie a spustenie chladiace stroje. V prípade nedostatku vody v prívodnom potrubí na post Manažéra okamžite podal signál budíka uvedením zlyhanie a ak je únik interných jednotiek, klimatizačných zariadení alebo potrubí okamžite vypne prívod vody a pády odvádzanie vnútorných jednotiek vo Všeobecnej kanalizáciu. Keď chyba je dodávané nielen na post Manažéra a mobilný telefón správcu systému, e-mailové správy odoslané aj na servisné Oddelenie spoločnosti - dodávateľ zariadení.

Riadenie dodávateľského


Obr. 4. Šatník kontrolu osvetlenia


Riadenie dodávok a osvetlenie budovy (Obr. 4), sa vykonáva v automatickom režime však povinnosť, Správca môže kedykoľvek zasahovať do prevádzky systémov a na vykonanie potrebných opatrení z jeho pracovisku. Manažér je schopný:

  • na kontrolu stavu úvod a skupiny ochranné stroje vstup a distribučné zariadenia a podlahy rozvádzače s pomocných kontaktov štátu stroje ochrany Z-NHK produkčnej spoločnosti Moeller;
  • vypnúť a zapnúť skupiny zákazníkov pomocou vzdialenej jednotky Moeller;
  • ak chcete prepnúť ATS;
  • regulácia napätia a prúdu na všetkých miestach siete napájania zo vstupom do domu, do miestnosti rozvádzačov (Obr. 5).


Obr. 5. LX-1000RC - stmievač osvetlenia


Pre najnáročnejších spotrebiteľov napájania, medzi ktoré patrí server miestnosť, prechod uzly, dispečing, ochranný príspevok a ďalších oblastiach s pomocou pomocných kontaktov štátnej kontroly štátu stroj ochrany, priamo zodpovedá za poskytovanie údajov spotrebiteľov.

Exteriér budovy osvetlenie sa zapína a vypína automaticky v závislosti od intenzity svetla. Osvetlenie hál, chodieb, rekreačné oblasti (s výnimkou núdzového osvetlenia) je tiež zahrnuté v závislosti od úrovne svetla a v súlade s určeného plánu. Správca môže násilne zapnúť a vypnúť osvetlenie v uvedených zónach kliknutím myši na elektronické plán budovy v SCADA systém. V slabom svetle svetlo sa automaticky aktivuje, v prítomnosti ľudí, s velením infračervené senzory. Pre uľahčenie práce bezpečnostnej služby osvetlenie systém kontroly spolupracuje s block "hliadkovanie" bezpečnostné o'objektu. Svetlo sa automaticky vypne pozdĺž trasy hliadok v súlade s jeho plán pohybu o'objektu.

Osvetlenie schodísk v normálnom režime je iba povinnosť osvetlenie. Keď ľudia v schodisku svetlo sa zapne trasy na interval potrebný na pozemku. Na základnej programovanie tento interval bol uvedený do jednej minúty, ale po skúšobnej prevádzky na požiadanie zákazníka bola znížená na 20 let. Prirodzene, v prípade použitia schodoch načítať / upload vybavenie pri práci, alebo v prípade evakuácie osvetlenie schodísk, ľahko začlenené v plnej výške.

Riadenie vykurovania a dodávky vody

Systémy na vykurovanie a ohrev teplej vody sú riadené z prevádzkovateľ stanicu. Real-time systém monitoruje teplotu priame a reverzné vody ponorné snímače Honeywell T7413A1041), tlak (Honeywell SN-6-355-L)vykonáva zapnutie a vypnutie obehu a miešanie čerpadlá, a tiež umožňuje nastaviť teplotu v miestnosti s automatickým termostatom.

Dispečerského systému vykurovania a teplej vody, spolupracuje s centralizovaný klimatizačný systém. Teda, v prípade súčasného začlenenia v miestnosti klimatizačné systémy s teplotou nastaviť nižšiu, ako je teplota na termostate kúrenie, automatická regulácia teploty, radiátory vykurovacieho systému v súlade s daným algoritmus.

Riadenie Výťahu poľnohospodárstvo

Funkcie monitorovania a kontroly výťahov o'objekt v súčasnosti nie sú plne implementované je úloha tretej etapy projektu.

Avšak, je potrebné poznamenať, že projekt predpokladá možnosť kontrolovať stav dvere Výťahu a Výťahovej šachty (otvorené / zatvorené pozíciu alebo stredný poloha), kontrolu polohy Výťahovej kabíny (podlahy, smer, riadenie výťahov, z funkcie Správcu alebo ochranu v prípade prítomnosti vo Výťahu útočníka ( blokovanie pohybu výťahu a otváracie dvere, zatlačte Výťahu na danom poschodí a iné )

Telefónny systém,'ASKO

Telefónny systém,'ASCO plne integrovaného informačného systému budovy. Je realizovaný na základe moderných technológií, ÚSTREDNE Alcatel spĺňa všetky požiadavky pred'sú v modernej digitálnej ÚSTREDNE poskytujú:

  • možnosť postupne rastúci domáci číslovanie kapacity;
  • spoľahlivosť, vďaka systémy self-test diagnostika, self-healing, nadbytočnosti (napríklad výkon a funkčnosť), remote service;
  • simultánny prenos všetkých typov informácie (hlas, video, dáta atď.), pomocou technológie digitálne spínacie časové rozdelenie kanálov;
  • systém účtovania pre interné predplatiteľov;
  • účinné bezpečnostné systémy diferenciácie prístup k funkciám stanice, sledovanie zlomyseľných hovorov, registrácie neoprávnenému prístupu pokusy a detekcia narušiteľa;
  • pripojenie rôznych typov externých'dovolnij riadky a dokovacie s PBX iných výrobcov;
  • podpora pre jazyk, diskusné skupiny (simultánne SV'ASCO so skupinou ľudí);
  • schopnosť centrálne riadenie, správu a údržbu.

Zabezpečiť prácu administratívne služby a služby bezpečnosti v budove a priľahlé územie má viac ako 40 DECT základňovej stanici.

Integrovaný bezpečnostný systém


Obr. 6. Kabinet prístupové systémy (systém kontroly a riadenia prístupu)


Súčasťou integrovaného bezpečnostného systému o'objekt zahŕňa systémy bezpečnostné a požiarne alarmy, video monitorovanie, kontrola a riadenie prístupu (Obr. 6), plyn hasiace a požiarnej signalizácie. Integrovaný bezpečnostný systém poskytuje:

  • centralizovaná kontrola všetkých systémov ako jeden z odborných panelov;
  • stav monitorovacích systémov v reálnom čase;
  • kola-v-hodinové monitorovanie situácie v budove a na prístupoch k nej;
  • vedenie minút prípade systémov generovanie zostáv na požiadanie;
  • automatické oznámenia o bezpečnostnej služby o krízových situáciách, ako so zvukom upozornenia a zobrazovať priestor aktivačné systémy na obrazovke v podobe fragmentu plánu budovy a snímky z kamery, ktoré sú umiestnené na tejto stránke, a pomocou distribuovaných kanály zložka a celulárnej'ASCO SMS-správy;
  • riadenie technických systémov budovy v prípade požiaru, a ďalšie.

Špeciálne moduly poskytujú:

  • riadenie prístupu do priestorov podľa dohodnutých plánu;
  • návštevník prístup na niektorých miestach len v prítomnosti poverenému;
  • vydanie jedna-vstup pasov pre návštevníkov so zámkom opakované pass;
  • definícia hliadky budovy a priľahlých území, sledovať pohyby hliadky s
  • systémy kontroly prístupu, kamerových, zabezpečovacích a dispečerského systému.

Prostredie údaje

Samozrejme, s takými nasýtenia budovanie informačných systémov prenosu dát je nemožné bez kvalitné prenosové médium. Bol vybraný štruktúrovaný káblový systém (SCS), ktorý umožňuje SV'prepojenie zariadení, ktoré sú kdekoľvek v budove a mimo. SCS je postavený na vybavenie firmy Nexans s umiestnením prepínanie uzly (Obr. 7) na všetky podlažia administratívnej budovy. Priestor, kde sa príbeh prepínanie uzlov, ktoré sú tiež používané pre vybavenie LAN systémy, bezpečnosť, automatizácia, atď SCS má viac ako 1200 porty na pripojenie zariadenia koncových užívateľov a o 170 porty pre pripojenie technologických zariadení. Na zlepšenie spoľahlivosti systému najviac zodpovedný nadbytočné údaje prenosových kanálov.


Obr. 7. Na prepínanie uzol SCS


Lokálna počítačová sieť je postavená na Cisco zariadenia tak, ako to najviac plne spĺňa požiadavky zákazníkov na rýchlosti prenosu dát a ich ochranu, a tiež umožňuje nakonfigurovať špecializované virtuálne siete pre rôzne technologické podsystémy budovy. Zvýšiť celkovú spoľahlivosť LAN aktívnych zariadení, zabezpečenie bezpečnostných systémov a systémov, ktoré zabezpečujú 100% nadbytočnosti.

Ekonomický efekt

Využívanie moderných technológií umožnil zákazníkovi, aby uložiť až 32% elektriny a až 16% vody a tepla, a znížiť náklady na služby údržby budovy.

Úspora energie je dosiahnutá tým, vypnúť / zapnúť vonkajšie osvetlenie v závislosti od stupňa osvietenia, vypnutie osvetlenia na pracoviskách v neprítomnosti v ich zamestnancov, dammermani svetlo zariadení v priemere o 25% (deň - 40-50%, ráno / večer - 20-25 %, v noci - 90%), zapína a vypína osvetlenie schodísk zo senzorov a iné činnosti, ktoré umožňujú optimalizovať spotrebu energie v budove.

Úspora tepelnej energie sa dosiahne zníženie dodávky tepla v časti priestorov po hodín (cez víkendy a sviatky, dni v týždni od 23. 00 a 06. 00) 35-40% úrovne tepla v pracovnom čase. Teplota vzduchu v budove sa zmenila z 22-24 C do 12-15 °

Salikov Michail
Námestník Generálneho Riaditeľa LLC "Telekomunikačné služby-Inštalácia"

Zdroj: Stavebné inžinierstvo

Zdroj: www. eremont. ru

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Яндекс.Метрика