вторник, 29 апреля 2014 г.

Zelení sú v zrkadle vody. Umelé rybníky v záhrade

Voda zdobia stránky, priťahuje oči a zlepšuje mikroklímu v záhrade. Rybníky a bazény rôznych tvarov, sú vytvorené na rôznych technológiách, a pre každú záhradu môžete nájsť budovu, ktorá sa hodí štýl a ktorý bude vyhovovať majiteľa náklady.

Vytvorenie rybník pozostáva z niekoľkých etáp: určenie polohy jazierko v záhrade, jeho konštrukcie, dizajnu, inštalácie zariadenia. Výber miesta, kde sa vody, je dôležité venovať pozornosť tomu, ako bude stáť s tými kľúčové body, kde je zobrazená častejšie - z Okien domov a zvyšok oblasti. Navyše, voda by mala byť umiestnená tak, že to nepatrí odtok z miesta, ktoré často obsahujú chemikálie.

Existuje niekoľko technológií, ktoré sa líšia v zložitosti, náklady a životnosť. Cenovo najdostupnejšia možnosť je kúpiť v záhradné centrum je pripravené kapacity a scopate ho na mieste. Výstavba nádrže s polymérnych filmov alebo kompozitné Mat bude stáť viac, a budovania kapitálu betónové nádrže bude vyžadovať značné náklady.

Stavba rybníka

Zvyčajne tvar hotového kontajnerov krivkový a podobať prirodzenej miery, a preto sú ideálne pre krajinu záhrada, ale zdá sa, že cudzinec v pravidelných. Spravidla má terasy, kde si môžete dať hrnca s vodou rastliny. Rozpočtové formuláre sú vyrobené z plastov, sklolaminátu drahšie, ale je odolnejšie a viac odolné voči prostredie, ich životnosť je 10 rokov.

Pripravený formulár je ľahké nainštalovať sami, stačí vykopať dieru vhodnej konfigurácie. Táto kapacita je dať do požadovanej polohy a viesť kolo" laná na kolíky. Jama by mala byť na 5-10 cm širšie a hlbšie, než forme, a, kopanie, pravidelne je potrebné urobiť, "montáž". V spodnej časti by mali byť striktne horizontálne, inak po vyplnení rybník vody bude pretekať. To vyplní mokrý piesok. Potom forme je vložená do jamy a naplnený vodou na 10 cm, a priestor medzi formou a pôdy, aby hladina vody je naplnený preosiatej piesku alebo zeme a jemne utesní nadol. Musíte sa uistiť, že podľa kapacity nie sú prázdne, a rybník je presne zladené. Postupne formulár úplne naplnená vodou, zatiaľ čo zaspať, mimo zeme na stenách. Potom utesniť pôdy okolo rybníka a zdobiť okraj trávnika alebo kameňa.

Flexibilné fólie pre výstavbu umelé nádrže sú vyrobené z polyetylénu, polyvinylchlorid (PVC), alebo špeciálne gumy (EPDM). Sú ľahko rezať, tak ľahko vybudovať rybník akejkoľvek forme. Film je pomerne tenký, môžu poškodiť kamene, konáre a iné ostré predmety. Aby sa tomu zabránilo, dne rybníka linajkované silné geomaterials. Polyetylén je najlacnejšie a najviac krátky-žíl, to sa ľahko trhá a stáva nestabilným pri pôsobení ultrafialového žiarenia a mrazu. Plastové fólie sú dosť silný, vytrvalý a odolný voči mechanickému poškodeniu. Ale, ako polyetylén, ani tolerovať slnečnému žiareniu. Niektoré z nich sú uvedené 10-ročná záruka. Gumy EPDM - najdrahší z plochých materiálov, ale aj najodolnejšie, jeho životnosť je 50 rokov. Tento gumy-flexibilné a trvanlivé, odolné voči UV žiareniu a teplotným výkyvom.

Strany rybníka by mali byť na rovnakej úrovni, nie na odtok vody. Šachtové steny musíte urobiť, motiváciu, aby sa zabránilo uvoľňovaniu svahu a uľahčiť usporiadanie materiálu. Vodné rastliny, aby rímsu 20-30 cm široká, niekedy niekoľko - v závislosti na hĺbke a veľkosti nádrže. Po vzniku jamu vykopal, povinné'uistite sa, že odstrániť všetky kamene, korene a konáre, ktoré môžu poškodiť filmu. Na ochranu materiál lepšie, aby sa piesočnatej podklad v hrúbke 3 cm, na hornom dať silný geodon, a potom film. Materiál sa šíri tak, že centrum sa dotkla spodnej hrane kamene sú pevné. Ak rybník je veľký a jeden list nie je dosť, môžete lepidlo niekoľko listov. Ako výplň nádrž vodný film ide, a má podobu rybník. Že materiál nie úsek príliš veľa, postupne sa ujímať tovaru, a ak chcete znížiť počet záhyby málo pomiluyte za okraje. Po vyplnení rybníka vody na kontrolu dosky, a ak sú na inej úrovni, pridať pôdy. Extra pásky rez, pričom Banka lane 15-20 cm široké, sa snaží schovať sa pod zem, kamene alebo rašelina.

Iný spôsob vytvorenia vody - použitie bentonitový íl, ktorý má vynikajúce hydroizolačné vlastnosti. Dnes existujú špeciálne bentonit rohože - syntetické geotextília materiál je stitched rám vyrobený z polypropylénové vlákna s bentonit granule. Keď sú mokré bentonitový íl je tvorený gél, že takmer žiadna voda, takže vrstva Bancomat" zodpovedá vrstva ílu hrúbka 90 vidieť, Okrem iných výhod, schopnosť samostatne-ošetrené pre menšie mechanické poškodenie, vrátane z koreňov rastlín, neobmedzený počet cyklov rozmrazovanie-zmrazenie a ekologickú čistotu. Inštalácia je jednoduchá: "Bancomat" zásobník na pre-zhutnenie povrchu zeme tak, aby ich okraje prekrývajú prekrývajú, a medzi okraje listov zaspať bentonit granule. Pre ochranný kryt zaspať jemne zrnitou pôdnej vrstve 30 cm, potom si naliať vodu a dajte rastliny.

Betónové nádrže sú najdrahšie a trvanlivé, a oni môžu robiť akýkoľvek tvar. Bez konkrétnych nevyhnutné pre výstavbu bazénov s vznesené steny, ktoré sa často obracajú v záhradách pravidelné štýl. Od vytvorenia týchto vodných útvarov vyžaduje špeciálne znalosti, je najlepšie obrátiť sa na stavebnú firmu, ktorá umožní, aby sa zabránilo následkom neodbornej montáže - trhliny, tesnosť, atď konštrukcie Technológia betónu rybníky málo odlišné od budovy vonkajší bazén. Rozdiel je, že budete musieť poskytnúť stravovanie vrecká pre rastliny a ozdobné zakončenie vnútorné povrchy môže byť jednoduchšie, často dosť na pokrytie je s vrstvou špeciálna farba na vodné útvary.

Dekor a technické výskumy

Voda sama o sebe je veľmi pôsobivé a robí záhrada ľahšie - odráža rastliny, obloha a dom hrá slnko zajačiky. Voda môže flow flow flow do rybníka potoky, vodopády, alebo fontány jets do veľkej miery oživené jazera, na rovnakej tichý zvuk vrie voda pomáha relaxovať. Koryto cascade alebo stream môže byť z betónu alebo m'aké materiály - výber závisí od rýchlosti prúdenia a výška pádu vody. Je to možné, a rozhodnutie, keď prúd linajkované s fóliou, a cascade - betón alebo Kam'všetky. V spodnej časti potoka vyzerá pekné pevné kamienky, a pruhy či škvrny biele a sivé kamienky si môžete vytvoriť vzor, ktorý napodobňuje hru svetla a tieňa.

Pobrežie v nádrži alebo na stenu bazéna môže byť zdobené všetky materiály od tradičných kameňa a dreva na avant-garde z nerezovej ocele. Ozdobte vody a sôch, ktoré sú zvlášť vhodné na pozadí vody: môžu byť súčasťou fontány, alebo sám na vzostupe v centre bazén a milovníkov avant-garde ocenia plávajúce o'predmety z farebných skiel, ako exotické kvety.

Pri výbere šperkov musí nevyhnutne'nezabudnite zvážiť štýl záhrady, inak budú len pokaziť celkový dojem. Moderné záhrady nie je bez osvetlenia: hra so svetlom, riadenie to z rôznych miest, môžete dosiahnuť úžasné účinky. Nie obísť tieto trendy a nádrží - vyrobené špeciálne plávajúce a osvetlenie pod vodou.

Technické vybavenie umelý rybník nie je obmedzený na lampy. To nie je v žiadnom záhradné jazierko môžu tvoriť ucelený ekosystém - viac často je potrebné podporovať aj s filtrami a chemikálie. Ak nie je fontána alebo výstup, budete potrebovať čerpadlá, ktoré sú zvyčajne montované v blízkosti rybníka v skryté húštiny, ale dosiahnuteľné technické dobre. Tam sú filtre, ktoré pravidelne potrebné čistenie. Aj keď žiadne fontány, filtre nie sú ublížiť, najmä v malom bazéne s jasným spodnej časti, bez nich to bude rýchlo množiť riasy. V horúcich dňoch voda by mohla kvet, a bojovať s rozkvet spadá pomocou špeciálnych chemikálií. Tiež potrebné slivky, pretože občas jazierku čistá a nahradiť vody.

Flóra a fauna

Ďalší dôležitý prvok dizajnu nádrže sú rastliny. Avšak, nie všetky rastliny sú "kompatibilné" s fontánou a vodopád: napríklad lekná viac ako vodu, a nie je cítiť veľmi dobre, so silnými prúdmi. Preto, voda-Lily sa musí dať preč z prúdy, a v malom rybníku je lepšie obmedziť alebo fontány, alebo ľalia.

Na brehu nádrže alebo hrany potoka a dať rôzne hygrophilous a bahenné rastliny: hosts, astilbe, vasilati, zemegule, paprade, sedges, trávy. Na okraji jazierka, "kaňa" oblasti, dobrej vôle loosestrife, cowslip, Kala marsh, žltá irises a Sibírskej. Trochu viac do hĺbky v plytkej vode, miesto pre skutočný bahenné rastliny - reed, cattail, hroty šípov, Susak a cestuji. V hĺbke výsadbu lekná a vajcia. Na miesto pobrežných rastlín lepší tím, aby im neprekážali pohľad na kvitnúce lekná. Vo veľkých vôd je dostatok priestoru pre viaceré inštancie lekná, a môžete zhromaždiť zbierku rôznych odrôd.

Výber rastlín závisí od oblasti rybníka a jeho hĺbka je to, čo to je, tým viac rôznych oblastí na pestovanie môžu byť vytvorené.

V závislosti od rybník rastliny umiestnené v zemi alebo v kontajneroch.

Samozrejme, čoskoro sa dostane voda a rôzne zvieratá - od komárov a slimáky, aby múdry starý a tritons, ale nie vždy ekosystému umelé jazierko bude v rovnováhe, najmä v malých vodných útvarov. Malé stávky budú dreadfully, aby mohli žiť ryby, a mnoho náladové rastliny, ako sú lekná, mať zimné skryť v pivnici. S cieľom spustiť vo vode, napríklad luxusné Japonský Karpov, jeho hĺbka by mala byť vyššia ako 80 cm - potom sa ryby budú môcť prejsť zime. Čím viac vody, tým lepšie pre jeho obyvateľov: vo vode viac kyslíka je zriadené stabilné biologickej rovnováhy, jednoduchšiu údržbu. Vodné rastliny počas rastu vyžadujú špeciálne hnojivá a ryby po celý rok - pravidelné kŕmenie.

Hoci visí nad vodou konáre stromov, najmä Yves, vyzerajú veľmi romantické, je lepšie sa vyhnúť takýmto blízkosť ako listy hnilobe a potopiť na dno ako ohrozujú zdravý'Yu sadzby. Okrem toho, vŕbové listy obsahujú triesloviny, škodlivý pre vodné živočíšstvo. Výsledkom bude vyžadovať ďalšie čistenie.

Ak tento orgán vody v záhrade nie je organizovať, ale chcete dostať hladine vody, alebo tečie prúdom, môžete použiť niektoré triky. Napríklad, aby sa malé stávky v rôznych tankov - sudy, nádoby, plastové alebo keramické hrnce. Zabrániť vody seeped prostredníctvom jeho póry a trhliny, dno je pokryté s polyetylénom. V takýchto rybníky sú obzvlášť dobré trpaslík žlté listy a kvitnúce formy. V zime môžu byť čistené v suteréne alebo teplé zimné záhrady, tak v rybníky môžu byť vysadené teplomilných Cyperus a lekná. Tento prúd môže byť nahradený tzv. "suchý potok", ktorý k nám prišiel z tradičnej Japonskej záhrade: ilúzie tok vytvára žiarivé kamienky, obklopený zeleňou. Hlavne veľkolepé sú "prúdy" pod baldachýnom lesa, kde aj niektoré slnečné lúče prenikajúce cez koruny, by sa vytvoriť pocit z pohybu.

Victor Nekrvavé

Zdroj: Vidieku prieskum

Zdroj: www. eremont. ru

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Яндекс.Метрика