среда, 30 апреля 2014 г.

Vlastnosti a možnosti klimatizácia


Predchádzajúci článok Vám pomohol identifikovať vhodné Typ klimatizácia, ale tu budeme povedať o kľúčové parametre a vlastnosti klimatizácia najbežnejší typ nástenné split-systémy. Zároveň väčšina popísané charakteristiky vzťahujúce sa na iné druhy domácnosti a na priemyselné vzduchu-kondicionéry.

Power klimatizácia

Kapacita (presnejšie, kapacita chladenia je hlavnou charakteristikou všetkých klimatizácia. Od tejto hodnoty závisí od oblasti, do ktorej je určený (automatický výpočet výkonu kondicionér môže byť vykonané pomocou kalkulačky). Pre približný výpočet trvá 1 kW chladiaci výkon za každých 10 štvorcových metrov s stropu výška 2, 8 - 3, 0 m-že je pre približný výpočet dostatok priestoru oblasti delené desať až 20 štvorcových m 2, 0 kW do 45 štvorcových m - 4, 5 kW, atď. Pre tento zjednodušená metóda je určená potrebný výkon na náhradu tepla prostriedkov z steny, podlahy, stropy a Okná. V prípade, izba je veľká plocha presklenia alebo Windows tvár Juh, tepelný zisk bude viac a moc klimatizácia je potrebné zvýšiť o 15 - 20%. Ak ste sa neboja vzorce, môžete sa spoľahnúť úniku tepla podľa normy technika:

Môžete ľahko zistiť približné kapacity domáceho klimatizácia - na každých 10 štvorcových M. chladený priestor potrebný 1 kW energie.

Q = S * h * q, kde

Q - tepelný zisk (W);

S - priestor (štvorcových metrov);

h - výška stropu (m);

q - faktor 30 - 40 W / KB. m (Juh - 40, pre Severo - 30, priemer 35 W / KB. m).

Upozorňujeme, že tieto výpočty platia len pre kapitálu budov, ako na stav železa kút alebo obchod s priehľadná strecha je takmer nemožné v Slnečný deň tepelného toku od stien a stropu je príliš veľký.

V našich výpočtoch sme nemali brať do úvahy teplom, ktoré generuje ľudí a spotrebiče. To je veril, že pokojný človek produkuje 0,1 kW tepla; počítača'počítača alebo kopírovať stroj - 0,3 kW; pre iné zariadenia sa dá predpokladať, že sa uvoľňujú vo forme tepla 1/3 štítku kapacity. Sčítanie všetky tepelné straty a tepelné zisky, ktoré sme získali potrebné kapacita chladenia.

Povedzme napríklad, vypočítať klimatizácia systém pre štandardné obývacej izby opatrenia 26, 0 sq. m (výška stropov 3, 0 m), v ktorej sú dvaja muži a počítačom''yuter. Pre náhradu tepla prostriedkov z stien, Okien, podlahy a stropu by mali:
26, 0 sq. m * 3, 0 m * 35 W / KB. m = 2, 73 kW.
Odškodniť za tepla z ľudí a comp''yuter by:
0, 1 kW * 2 = 0,2 kW (z ľudí) a 0,3 kW (comp''yuter)
Spolu sme zhrnuli tepla, halopeplis:
2, 73 kW + 0,2 kW + 0, 3 kW = 3, 23 kW.

Teraz si len vybrať blízko pri moci kondicionér model od štandardného sortimentu pre 3, 5 kW (väčšina výrobcov výrobu chladu s kapacít podobné štandardné číslo: 2, 0; 2, 5; 3, 5; 5, 0; 7, 0 kW). Mimochodom, model z tejto série je zvyčajne nazýva "7 (sedem), "9" (ženy'memo), "12", "18" "24". Označovania klimatizačných jednotiek väčšina Prevotella je vyrobené s použitím týchto izieb, ktoré odrážajú silu vzduchu, nie v obvyklom kilowattoch, a v tisíc BTU (British Thermal Unit). 1 BTU je rovná 0, 3 Ž (presnejšie 0, 2931 W). Preto, klimatizácia kapacitou 7000 BTU alebo 7000 x 0, 3 = 2, 1 kW, bude v názve obrázku 7, a tak ďalej, V rovnakom čase, niektorí výrobcovia, ako Daikin, názov modely Voľba'odkaz na model vo wattoch (klimatizácia Daikin FTY35 má kapacitu 3, 5 kW).

Hoci tento výpočet a orientačné pre domácnosť priestoroch jeho neistota je malý. Avšak, pred výberom klimatizácia, nevyhnutne'byť istý, že na pozvanie zástupcu akýchkoľvek klimatických spoločnosti, ktorý vám umožní presne vypočítať kapacitu a vyzdvihnúť zariadenia, a tiež sa s vami súhlasím mieste inštalácie blokov a interblock komunikácie (ako pravidlo, že táto služba je zadarmo). Aj vy máte možnosť výpočet výkonu potrebného na zabezpečenie, že bezohľadní predávajúci má snažil ponúknuť vo forme zľavy, nízke-klimatizácia, alebo naopak, ak chcete zarobiť viac peňazí, a odporúča sa príliš silný split. Ak je vaša práca nie je totožné s konzultant odhady, neváhajte a opýtajte sa na vysvetlenie - možno práve nemajú za. Môžete prizvať aj zástupcov z rôznych spoločností (samozrejme, nie všetky naraz) a porovnať ich výsledky a ich výpočty.

Presný výber moc conditioner je veľmi dôležité. Nedostatok energie sa môže prejaviť iba v horúcom počasí, a keď klimatizačné zariadenie nie je inštalované na konci leta, môžete cítiť, že len v roku, keď pred'prezentovať tvrdí, bude príliš neskoro. Nadbytočné kapacity je tiež nie je dobré výsledky. Po prvé, silný klimatizácia vytvára silný studený vzduch prietoku - ak budete mať v bezprostrednej blízkosti klimatizácia, môžete nádchu. Po druhé, klimatizácia často je možné zapnúť a vypnúť, ktorá bude viesť k zvýšenému opotrebenie kompresora. Po tretie, to bude drahšie.

Upozorňujeme, že bez on-site visit'objekt je nemožné presne vypočítať potrebný výkon a, čo je najdôležitejšie, na definovanie funkcií a nákladov na inštaláciu klimatizácie. Tak neverte spoločností, ktoré sú všetky potrebné výpočty pripravený, aby "Kyjev" a okamžite odoslať tím inštalatérov. Odchod zástupcu spoločnosti pred začiatkom inštalácie funguje, aj my sa musíme dohodnúť na presným umiestnením bloky a komunikácie. Povinné'požiadať spoločnosť zástupca rozloženie a presný zoznam zariadení s označením konečných nákladov klimatizácia, inštalačné práce a dodávky, ním podpísané. To vám pomôže vyhnúť sa konfliktu, ak sa ukáže, že montéri nainštalovaná klimatizácia, nie tam, kde ho potrebujete, alebo požiadať o jeho práci viac, ako sa plánovalo.

Všetky sebaúcty klímy firmy pred Montáž zdarma pošle Vás špecialista, ktorý bude určovať presnú hodnotu inštalácia klimatizácia a dohodne sa s Vami na rozloženie jeho bloky.

Spotrebovanej energie tým, klimatizácia

Spotreba energie je často zamieňaný s kapacita chladenia. Skutočne spotrebované klimatizácia kapacitou približne 3-krát menej chladiaci výkon, ktorý je klimatizácia kapacitou 2, 5 kW spotrebuje len asi 800 w - menej železa alebo varná kanvica. Preto, domáce vzduchu-kondicionéry, ako pravidlo, môže byť zahrnutý do štandardnej elektrickej zásuvky, nie zo strachu pred "rozbité" dopravné zápchy. Nie je žiadny paradox tu, pretože klimatizácia je chladiace zariadenie, ktoré nie "vyrábať" studený, a prenáša ich z ulice do miestnosti.

Spotrebované vzdušných síl v trikrát menej chladiaci výkon.

Pomer kapacita chladenia na spotrebu energie je hlavným ukazovateľom efektivity, klimatizácia, technických katalógoch, tento vzťah je určený ako ERR. Ďalším faktorom - COP rovná pomeru tepelného výkonu k spotrebe energie. Koeficient ERR domácich delené systémy sa zvyčajne v rozmedzí 2. 5 na 3. 5 a COP - 2. 8 4. 0. Môžete vidieť, že hodnota COP vyššími ako ERR. Tento stojan', pretože v procese kompresor zahreje, a prechádza freón dodatočné teplo. To je dôvod, prečo je vzduch vždy generujú viac tepla ako studená. Táto skutočnosť je často používaný bezohľadných výrobcov, ukazovacie v reklame na potvrdzujú vysokú účinnosť jeho klimatizačné zariadenia koeficient COP namiesto ERR. Na označenie energetickej účinnosti spotrebičov pre domácnosť existuje sedem kategórií, označené písmenami A (najlepšia) až G (najhoršie). Klimatizácia kategórie A majú COP> 3. 6 a ERR> 3. 2 a kategórie G - COP <2. 4 a ERR <2. 2.

Treba poznamenať, že spotreba elektrickej energie a chladenia, kapacita je zvyčajne meraná v súlade s ISO 5151 (vnútornú teplotu 27 C, mimo 35 C). Pri zmene týchto podmienok, kapacity a efektívnosti klimatizácia budú menšie, napríklad v zime, chladenie / kúrenie bude v 2 - 3-krát menej, než je nominálna.

Čo je "teplé" klimatizácia alebo kúrenie vzduchu

Tam sú klimatizácia, ktoré môžu iba chladný vzduch, tzv len studenej a klimatizácia s ohrevom vzduchu, tzv tepla a chladu, tepelné čerpadlo, reverzibilné klimatizácia alebo stačí "teplé" klimatizácia. Modely s teplôt vzduchu sú 100 - 200 dolárov drahšie, ale v mimo sezóny (jeseň a jar) môže nahradiť ohrievača.

Meno tepelné čerpadlo uvedené nie je náhodou. Ukazuje sa, že ohrieva klimatizácia nie je electrospray alebo PETN, ako elektrické kúrenie a tepla, ktorý je prevzatý z vonkajšieho vzduchu (prenos tepla z ulice v miestnosti). Tak, v vykurovací režim je rovnaký proces ako v chladiacom režime iba na vonkajšie a vnútorné jednotky klimatizácie by chceli meniť miesta. Preto vo vykurovacom režime ako v režime chladenia, spotreba je 3 - 4-krát menej tepelného výkonu, t. j. na 1 kW spotrebovanej energie, jednotka vytvára 3-4 kW tepla.

"Teplé", jednotka produkuje teplo 3 až 4 krát viac elektrickej energie, ako spotrebuje, ale v zime nemôže fungovať.

Vezmite prosím na vedomie, že všetky klimatizácia s tepelným čerpadlom dokáže efektívne pracovať len na pozitívne teploty vonkajšieho vzduchu, tak ponorený klimatizácia v zime to je nemožné!

Typ freónu

Freón je chladivo, ktoré je látka, ktorá transportuje teplo z vnútorného bloku split systémy na vonkajšie. Freons (ich ďalšie meno - chlórofluorouhľovodíky) je zmes metánu a etánu, v ktorom atómy vodíka sú nahradené atómy fluóru a chlóru. Všetky používané v chladiacich spotrebičov pre domácnosť, nie sú horľavé a nebezpečné pre ľudské látok. Existuje niekoľko typov freón, rôzne chemické zloženie a fyzikálne vlastnosti. V klimatizačné zariadenia a chladničky sú najčastejšie používané freón R-12, R-22, R-134a, R-407C, R-410A a niektoré ďalšie.

Rokov s'piatimi rokmi, takmer všetky domácnosti klimatizačné zariadenia sú dodávané s Ruskom, pracoval na freón R-22, ktorý bol charakterizovaný s nízkou cenou (5 $ za 1 kg) a bol jednoduchý na používanie. Avšak, v rokoch 2000 - 2003, vo väčšine Európskych krajín prijali právne predpisy, ktoré obmedzujú používanie freónu R-22. To bola skutočnosť, že mnohé z Cfc, vrátane R-22 ničia ozónovú vrstvu. Na meranie "škody" freons bola zavedená stupnica, kde jedna jednotka dostala poškodzujúcich ozónovú vrstvu s uvedením potenciál freónu R-13 bežecká väčšinu starých chladničiek. Potenciál freónu R-22 0. 05 a nové ozón-bezpečné freons R-407C a R-410A je nula. Tak teraz väčšina spoločností orientovaných na Európsky trh boli nútení prejsť na výrobu vzduchu-kondicionéry, že použitie ozónu-bezpečné freons 407C a R-410A.

Pre spotrebiteľov tento prechod znamená zvýšenie nákladov na vybavenie, a cenách na Montáž a servisné práce. To, že nový Cfc v ich vlastnosti sa líšia od bežných R-22:

  • Nové freons majú vyššie kondenzácie tlak - až 26 atmosféry pred 16 atmosféry freónu R-22, to znamená, že všetky prvky chladiacom okruhu, klimatizácia, by mali byť odolné, a teda drahšie.
  • Ozón-bezpečné freons nie sú homogénne, ktorý sa skladá zo zmesi niekoľkých jednoduchých Cfc. Napríklad, R-407C má tri súčasti - R-32, R-134a R-125. To vedie k tomu, že aj malý únik freónu prvý vyparovať sa ľahšie komponenty, zmeny jej zloženia a fyzikálnych vlastností. Po, že budete musieť vyprázdniť všetky bolo neštandardné, freóny a re-vyplniť vzduchu. V tejto súvislosti, freón R-410A je preferovaný, pretože to je podmienečne izotropné, t.j. všetky jeho komponenty vyparovať sa približne rovnakou rýchlosťou a s miernym úniku klimatizácia stačí natankovať.
  • Olej do kompresora, ktorý je v obehu v chladiaci okruh s freón, by nemali byť minerálne, ako v prípade freónu R-22, a polyesteru. Tento olej má významný nedostatok - vysoká hygroscopicity, že je to rýchlo absorbuje vlhkosť zo vzduchu. A voda v chladiacom okruhu vedie ku korózii z jeho prvkov a zmeniť vlastnosti freón, takže práca s týmto olejom je oveľa zložitejšia.
  • A čo je najdôležitejšie - náklady na nové Cfc je 30-35 $ za 1 kg, čo je 6-7 krát drahšie freón R-22.

Teda, preklad klimatizácia na sklo-bezpečné freons prispieva k jeho cena 10-15%, a nákladov na inštaláciu sa zvyšuje o 20 až 30%. V súčasnosti, v Moskve si môžete kúpiť klimatizačné zariadenia, ktoré používajú nové ozón-bezpečné freons a "classic" R-22. Avšak, tento trend je, že väčšina nových modelov známych značiek pracovať iba na ozónovú-bezpečné freons.

Invertor klimatizácia

Invertor klimatizácia je odlišné od obvyklých ktorý má premennú chladenie / vykurovanie. Menič prevádza AC napätie DC (tento proces sa nazýva preklápaním), ktorý umožňuje plynule meniť otáčky kompresora a tým upravujú výkon klimatizácie. Invertor split systém spotrebuje 30 až 35% menej, ako je obvyklé a presnejšie udržuje požadovanú teplotu. Nevýhody invertora možno pripísať na vysokú citlivosť na nestabilite napájacie napätie kvôli prítomnosti komplexné elektroniky a vysoké náklady.

Možnosť ventilácie (na čerstvom vzduchu)

Existuje všeobecne rozšírený názor, že akékoľvek klimatizácia nielen v pohode, ale aj vetrať vzduchu. Avšak, plne funkčnú čerstvý vzduch môžu byť realizované len kanálové klimatizačné jednotky. Konvenčné nástenné split-systémy len chladenie alebo ohrev vzduchu vo vnútri miestnosti, a vetranie", o ktorom sa píše v návode, klimatizácia naznačuje, že tento režim je iba vnútorný ventilátor, bez prepínania na z kompresora.

Ak v systéme Windows Váš byt alebo dom dvojité Okná, vytvoriť pohodlnú klímu vyžaduje nie toľko, klimatizácia, ako je to systém núteného vetrania. Moderné ventilačné systémy boli relatívne malé a porovnateľné s vzduchu-klimatizácia náklady.

Domáce delené systémy nie sú oprávnené žiadať na čerstvom vzduchu. To si vyžaduje samostatný systém vetrania.

Hlavné spotrebiteľské funkcie klimatizácia

Všetky domáce delené systémy majú infračervené diaľkové ovládanie s LCD displejom a asi tucet štandardné funkcie, a tento ukazovateľ "rozpočet" kondicionéry sú žiadne odlišné od "elite". Dôvodom pre toto zjednotenie je, že pre realizáciu ďalších funkcií, nechceme zmeniť alebo pridať zložitosti návrhu klimatizácia, len potrebujete preprogramovať na mikroprocesor, ktorý ovláda klimatizácia a tlačidlo pridať na diaľkové ovládanie. Výrobcovia preto lacno pridať do vzduchu nových spôsobov práce alebo dodatočné funkcie a úspešne stavať na ich základe ich reklamné kampane. To je v tomto smere išiel výrobcami "rozpočet" vzduch-kondicionéry - pri priemernej kvalite ich klimatizačné zariadenia majú maximálny počet široko propagovaná "údenie". Ako výsledok, z pohľadu spotrebiteľov funkcie (nemýliť si s kvalitu a spoľahlivosť! Rozdiel medzi kondicionéry rôznych značiek prakticky chýba. Tak, základné funkcie a vlastnosti:

Všetky sú moderné klimatizované, ako "rozpočet"a "elite", majú rovnaký súbor spotrebiteľa funkcie a režimy prevádzky, dokonca aj vtedy, ak reklama hovorí ďalší.

  • Chladenie a Kúrenie ("teplé" modely). Hlavné režimy prevádzky, ktoré sa používajú pre klimatizáciu a kúrenie.
  • Vetranie. Režim prevádzky, v ktorom beží iba ventilátor vnútorné jednotky, bez zahrnutia kompresora. Sa používa na distribúciu vzduchu v miestnosti a môže byť použitý napríklad v zime, keď teplého vzduchu od ohrievačov a batérie Ústredného kúrenia hromadí pod strop a podlaha je stále studená.
  • Automatický režim. V tomto režime, klimatizácia, vyberie režim prevádzky (Chladenie, Vykurovanie alebo Vetranie) udržiavať komfortnú teplotu.
  • Odvodnenie. V suchom režim, klimatizácia, znižuje vlhkosť vzduchu. Všeobecne povedané, je pripojený priamo na bubon je vždy sprevádzané jeho chladenie. Teplý vzduch, ktorý prichádza do styku so studeným výmenníka tepla (radiátor) vnútorná jednotka, tepelný výmenník je kondenzovaná vlhkosť, ktorá je presmerované cez vypúšťaciu hadicu. Na rovnakom princípe všetky moderné vzduchu sušičky. Preto, v suchom režim, kondicionér funguje rovnakým spôsobom ako v chladiacom režime, teplota vzduchu sa znižuje o nie viac ako 1 stupeň C. zároveň humidify vzduchu nemôže ani jednej domácnosti, klimatizácia, pretože to by sa integrovať ďalšie hardvér, a to by viedlo k zvýšeniu nákladov. Pre zvlhčovanie vzduchu používanie iných zariadení - zvlhčovače.
  • Čistenie vzduchu. Na čistenie vzduchu v prednej časti výmenníka tepla na vnútornej jednotke nastavenie jedného alebo viacerých filtrov. Hlavné klimatizácia filter je určený na čistenie ovzdušia z veľkých prachu (tzv. hrubý filter ). Tento filter je obvyklá jemné mriežky a chráni nie je tak veľa obyvateľov upravených priestoru, koľko vnútri klimatizácia. Na čistenie filtra, umyť v teplej vode. Ďalšie filtre (tzv. filtre na tenké zúčtovania ) sú určené pre čistenie vzduchu od jemné častice prachu, dymu, peľu rastlín. Split-zariadenia môžu byť vybavené rôznymi filtrami na tenké zúčtovania - uhlie (eliminuje nepríjemné pachy), elektrostatické (vytiahne malé častice) a iné. Životnosť väčšiny týchto filtrov - od 6 mesiacov do 2 rokov, po ktoré treba kúpiť nové. Upozorňujeme, že jemné čistenie vzduchu, ako veľmi dobrej reklame, v praxi nie je vždy priniesť konkrétne výsledky. Možno to je dôvod, prečo sa v adresári zriedka výsledky merania stupňa čistenia vzduchu filtre klimatizácie. Pre čistenie vzduchu efektívnejšie použiť špecializované zariadenia - armatúry. Vždy vám informácie o úrovni liečenia a minimálna veľkosť zadržať častice.
  • Inštalácia teplota. Pre Chladenie a Vykurovanie je možné nastaviť požadovanú teplotu s presnosťou až 1 stupeň C v rozmedzí od 16 do 18 až 30 stupňov C. Zvyčajne snímač teploty je nainštalovaný vo vnútornej jednotke klimatizáciu, ale niektoré modely majú snímač zabudovaný do diaľkového ovládania. V tomto prípade používateľ si vyberie, na akej miery bude meranie teploty.
  • Rýchlosť ventilátora. Vnútorné jednotky ventilátora môže otáčať rôznymi rýchlosťami, resp. zmena rýchlosti a počtu prechádza vnútornej jednotke vzduchu (tento parameter sa nazýva klimatizácia kapacita alebo " čerpanie " klimatizácia a meria sa v KB. m /čas). Zvyčajne ventilátor má 3 až 5 pevnými rýchlosť plus automatický režim. V automatickom režime rýchlosť ventilátora je vybrané na základe ich aktuálnej a nastavená teplota je viac ako aktuálna teplota sa líši od cieľa, vyššia rýchlosť ventilátora.
  • Smer prúdenia vzduchu. Smer prúdenia vzduchu je generované vnútorného bloku, môžu byť upravené vertikálne pomocou vodorovnej dosky (rolety), s 5 až 7 pevných pozícií. V režime chladenia, prietok je zvyčajne zaslaný spolu stropu, aby sa chladný vzduch klesajúci na ľudí. Počas vykurovania prietok vzduchu smeruje dole, ako teplý vzduch je ľahší ako studený a stúpa. Okrem toho, žalúzie môžu automaticky swing hore a dole, rovnomerne distribúciu prietoku vzduchu v celej miestnosti. V niektorých modelov klimatizačné zariadenia s kapacitou viac ako 5 kW pokročilé funkcie automatické vertikálne žalúzie, regulujú prúdenie vzduchu v horizontálnom smere.
  • Časovač zapnutie a vypnutie. 24-hodinový časovač môžete nastaviť čas, ak chcete automaticky zapnúť a vypnúť klimatizáciu, napríklad, môžete patrí klimatizácia, hodinu pred návratom do práce.
  • Nočný režim. Po aktivovaní tejto režim, klimatizácia stanovuje minimálnu rýchlosť ventilátora (na zníženie hluku) a postupne zvyšuje (režim chladenia) alebo zníženie (v režime vykurovanie) teplota na 2 - 3 C v priebehu niekoľkých hodín. To je veril, že takéto teploty optimálne podmienky na spánok. Po 7 hodín po zapnutie tohto režimu, klimatizáciu je vypnutý.

Tieto funkcie sú takmer v každej domácnosti delené systémy. Všimnite si, že väčšina zverejnených inovácií je nič, ale kombinácia alebo mierne zlepšenie štandardných funkcií. Napríklad, systém Jet Cool v klimatizačné zariadenia LG iba zvýši rýchlosť ventilátora, v skutočnosti, pridávať do troch rýchlosť ventilátora štvrtá rýchlosť. Samozrejme, sú tu aj úplne nové funkcie, ako je prítomnosť snímača v klimatizačné zariadenia Daikin (ak chcete šetriť energiu, keď nikto nie je v miestnosti) alebo schopnosť ovládanie klimatizácie prevádzky cez Internet (Delonghi). O praktické využitie týchto nových sudcov.

Systém ochrany klimatizácia

Ak spotrebiteľ funkciu vo všetkých vzduchu-kondicionéry sú rovnaké, funkcia ochrany proti zneužitiu alebo nepriaznivých vonkajších podmienok, naopak, sú výrazne odlišné. Dobrý systém monitorovania vzduchu zvyšuje jeho hodnotu o 20 - 30%. Zároveň efektívne inzerovať, povedzme, prítomnosť nízkych tlakový spínač, je nádej na úspech, a preto nebude fungovať rýchlu návratnosť vašej investície. Preto v "rozpočte" ochrana ovzdušia systémy sú prakticky chýba. Ešte v prvej skupine (Japonské značky), a mnoho kondicionéry majú len čiastočnú ochranu proti zneužitiu. Takže, čo znamená systémy kontroly a ochrana:

V "rozpočte" klimatizáciou žiadny systém ochrany proti zneužitiu.

  • Reštartujte. Táto funkcia umožňuje klimatizáciu zapnúť po výpadku napájania. Navyše kondicionér začne prevádzku v rovnakom režime, ktorý pracoval pred zlyhaním. Táto jednoduchá funkcia je realizovaná na firmware úrovni a to je prítomný takmer vo všetkých klimatizované.
  • Monitorovanie filtre. Ak filtre vnútorné klimatizačné jednotky nie je vyčistený na pár mesiacov budú rásť tejto vrstvy prachu, že výkon klimatizácie zníži o niekoľko krát. Výsledkom je k narušeniu normálnej prevádzky chladiaceho systému a do kompresora vstup namiesto plynu bude dodaná kvapaliny freón, ktorý je veľmi pravdepodobné, že bude viesť k zaseknutiu z kompresora. Ale aj v prípade, ak kompresora a neprestane, a potom v priebehu času prachu držať radiátor vnútornej jednotke pôjde do kanalizácie a vnútorného bloku by byť transportovaný do servisného strediska. To je, dôsledky prevádzku jednotky s špinavé filtre môžu byť veľmi vážne. Pre ochranu v klimatizácia vložiť systému kontroly nad čistoty filtra - ak filtre sú špinavé, príslušný indikátor sa rozsvieti.
  • Ovládanie freón úniku. V každom split-systém množstvo freónu znižuje v priebehu času, pretože normalizovaná úniku. Pre človeka nie je nebezpečný, pretože freón - inertný plyn, ale vzduchu bez dopĺňania paliva môže "live", len 2 - 3 rokov. Vec je, že klimatizácia kompresor je chladený tým, chladivá a v prípade jeho neprítomnosti môže prehriať a poškodiť. Skôr kompresora shut-off na nedostatok freónu používa nízke tlakový spínač - so znížením tlaku v relé systém fungoval, a to bolo vypnutie kompresora. V súčasnosti väčšina výrobcov sa pohybuje na elektronický monitorovací systém, ktorý meria teplotu na kľúčových miestach systému a/alebo prúd kompresora a na základe týchto údajov sú hodnotené všetky prevádzkové parametre chladiaceho systému, vrátane tlaku chladiva.
  • Aktuálne ochrany. Prúd kompresora, môžete definovať počet vád chladiaci systém. Znížená aktuálne naznačuje, že kompresor pracuje bez záťaže, ktoré je únik freónu. Zvýšený prúd signály, že vstup do kompresora nie je plynných a kvapalných freóny, ktoré môžu byť spôsobené buď príliš nízka vonkajšia teplota alebo špinavé filtre vnútorné jednotky. Teda, súčasný senzor kompresora, ktorý umožňuje podstatne zvýšiť spoľahlivosť klimatizácia.
  • Automatické odmrazovanie. Keď je vonkajšia teplota nižšia ako +5 C vonkajšie klimatizačné jednotky môže byť pokrytá vrstvou námrazy alebo ľadu, ktoré budú viesť k zhoršeniu prenosu tepla, a niekedy dokonca zlomiť ventilátor, rana nože na ľad. Čo by to nestane, monitorovací systém na monitorovanie podmienok prevádzky, a ak existuje riziko námrazy, pravidelne zahŕňa systém autoresponse (klimatizácia je 5 - 10 minút, v režim chladenia bez vrátane vnútornej jednotke ventilátor, zatiaľ čo vonkajšia jednotka tepelný výmenník ohrieva a topí).
  • Ochrana proti nízkym teplotám. Zapnúť prispôsobivý klimatizácia na negatívne teplota vonkajšieho vzduchu sa neodporúča. Aby sa zabránilo rozbitiu, niektoré modely klimatizácia sa automaticky vypne, ak teplota mimo klesla pod určitú bodu (zvyčajne mínus 5 - 10 C).

    Samozrejme vyššie uvedené systémy ochrany, klimatizácia, nie je obmedzený, ale sme preskúmali systému, ktorý je vysoko žiaduce, aby klimatizácia staral o Vás, nie Vy k nám.

Hluk klimatizácia

Ak sa chystáte inštalovať klimatizácia v spálni, alebo ak vonkajšia jednotka je okno nervového susedov, potom by Ste mali venovať pozornosť na úroveň hluku získané klimatizácia. Hladina hluku meraná v DB (dB) - relatívna jednotka, ukazuje, koľkokrát sa ten zvuk hlasnejšie než iné. Pre 0 dB prekročili prah počuteľnosti (všimnite si, že zvuk na úrovni menej ako 25 dB prakticky počuť). Úroveň whisper - 25 - 30 dB, hluk v budove úradu ako objem normálnu diskusiu, zodpovedajúce 35 - 45 dB a hluk z rušnej ulice alebo loud talk - 50 - 70 dB.

Pre väčšinu domácností vzduchu-kondicionéry hladina hluku vnútornej jednotke je v rozmedzí 26 - 36 dB, vonkajšie jednotky - 38 - 54 dB. Môžete si všimnúť, že hluku, znečistenia vnútorná jednotka nepresahuje úroveň hluku kancelárie. Preto pozor na hluk, klimatizácia, zmysel iba vtedy, ak máte v pláne ju nainštalovať v tichej miestnosti (spálne, súkromné kancelárie, a pod.).

Zdalo sa, že teraz to je dosť na výber klimatizované s najnižšiu úroveň hluku a pohodlie zaručené. Ale nie všetci to tak je jednoduchá: môže sa stať, že klimatizácia s hlučnosť 26 dB bude fungovať v praxi hlasnejšie ako kondicionér s úrovňou 32 dB. A bez podvádzanie nie je tu, a všetky merania boli vykonané správne. A vec. Všetky klimatizačné zariadenie môže pracovať v niekoľkých režimoch, a každý režim má svoje úroveň hluku. Keďže primárnym zdrojom hluku vnútorná jednotka je tok vzduchu prechádzajúce cez ventilátor, radiátorov a distribúcia žalúzie, je logické, aby merať hladinu hluku na najnižšiu rýchlosť ventilátora a dokonca táto rýchlosť tak nízke, ako je možné. Problém je, že v tomto režime, klimatizácia, nebude problém vyhlásený za výkon a ak počasie je horúce, alebo sa automaticky prepne na vyššiu rýchlosť sa zvyšuje, ako hluku)alebo si nebude môcť na udržanie nastavenej teploty. Úplný opis klimatizácia, zvyčajne je úroveň hluku pre všetky ventilátor alebo, minimálne, maximálne a minimálne hodnoty. Táto typická hladina hluku vnútornej jednotke elite klimatizácia je 27 - 31 - 34 dB pre tri rýchlosti ventilátora. V inzercii brožúre môžu byť poskytnuté iba na najnižšiu obrázok 27 dB, nie viac správnych maximálny hluk hodnota v 34 dB.

V tejto situácii, ak naozaj potrebujete tichá klimatizácia, môže byť vhodné kúpiť okolo niekoľko spoločností, ktoré majú showroomy s pracovnou klimatizované a porovnať rôzne modely. Alebo "práce" s technickými adresáre, pozor na to, čo sa nazýva graf s hladina hluku Minimálna úroveň hluku alebo Maximálna úroveň hluku. Vo všeobecnosti, ako pravidlo, najpokročilejšie a drahé klimatizáciou sú tiež najviac ticho.

V praxi väčšina pokojnej konzultant a vonkajšie jednotky z Japonskej klimatizácia hornej cenovom segmente.

Ešte jedna malá poznámka : hluk produkovaný vnútorný blok má monotónnu znak a podobné prírodné hluk vetra, a ak takého hluku je ľahké sa naučiť. Preto zdôrazniť, hlučnosť kondicionér zmysel, len ak ste veľmi citliví ľudia a obťažujú vás akýchkoľvek rušivých zvukov.

Pár slov o vonkajšie jednotky. S Windows uzavretá, alebo na ovládanie klimatizácie nie je povolené, hluk vonkajšie jednotky je takmer počuť. Ale tento hluk sa dá počuť jasne vašich susedov, ak oni sami nie sú vybavené klimatizáciou a všetky Okná otvorené. Hoci hluku vonkajšie jednotky zdravý domov, klimatizácia, nikdy presahuje povolenú pre obytné zóny úrovni hluku stále je veľké nepríjemnosti pre obyvateľov, najmä v noci. Všimnite si, že rozdiel v hladine hluku vonkajšie jednotky klimatizačné zariadenia rôznych výrobcov sa líšia vo väčšom rozsahu, ako je úroveň hluku z vnútorných jednotiek. Zdá sa, že výrobcovia rozpočtu klimatizačné jednotky bojujú len pre zníženie hluku vnútornej jednotky, takže vonkajšie jednotky "ako je". Ako výsledok, hluk vonkajšie jednotky elite Japonský klimatizácia je prakticky počuť od 2 do 3 metrov, v rovnakom čase, hluku z prevádzky outdoor unit lacný kórejský model môže byť počuť aj cez zatvorené okno.

Vzdialenosť medzi vonkajšie a vnútorné bloky klimatizácia

Prepojenie vzdialenosť má veľký význam aj pre náklady na inštaláciu klimatizácia a na jeho životnosť. Táto vzdialenosť sa určuje na základe dĺžky interblock komunikácie - medené rúrky a káble. V štandardnej inštalácii zvyčajne zahŕňajú 5-metrová dráha - vo väčšine prípadov je to dosť. V zásade platí, že maximálna dĺžka trasy pre domácich vzduchu-v usa je 15 - 20 metrov, ale ak chcete používať prehľad o túto dĺžku sa neodporúča pre niekoľko dôvodov. Po prvé, výrazne zvyšuje náklady na inštaláciu klimatizácia - 15 - 20 eur za každý ďalší meter komunikácie, a ak sa chcete shtroblenie steny, celkové náklady každého vytvoriť rozšírené meter sa môže zvýšiť na 40 - 50 dolárov. Po druhé, s rastúcou dĺžka trasy patrí moc klimatizácia a zvyšuje tlak na kompresor.

Pri uvádzaní jednotiek delené systémy je vysoko žiaduce, aby dĺžka interblock komunikácie nepresahuje 5 - 6 metrov, inak sa predišlo zvyšovaniu nákladov na inštaláciu a znížiť silu kondicionér.

Ak chcete sledovať viac ako 15 - 20 metrov, napríklad pri uvádzaní vonkajšie jednotky na streche budovy, budete musieť použiť domácnosti klimatizácia a semi-priemyselný systém. Tak, VRF systémy umožňujú prejsť bloky 100 metrov s 50-metrový výškový rozdiel, ale cena takýchto systémov je oveľa vyššia.

Vplyv teploty na klimatizáciu

Správne napájacie klimatizácia je schopný vytvoriť a udržiavať príjemnú teplotu v miestnosti - zvyčajne od +18 C do +28 stupňov C. vonkajšia teplota je zložitejšie.

Pre chladenie prevádzka: dolná hranica je od -5 C do +18 C. pre rôzne modely, top - o +43 ° C.

Pre vykurovanie režim: dolná hranica je od -5 C do +5 C pre rôzne modely, top - o +21 stupňov C.

Značné rozdiely v nízkej teplote hranica je vzhľadom na skutočnosť, že na zabezpečenie bežnej prevádzky v širokom rozsahu teplôt vyžaduje inštaláciu dodatočných snímačov a zložitosť systémov klimatizácia, a tým sa zvyšuje jeho cenu. Ak máte v pláne patrí klimatizácia pre chladenie, keď vonkajšia teplota je nižšia ako +15 ° C, radím, aby venovali pozornosť na pracovný rozsah vybraného modelu. Rozsah prevádzkových teplôt je vždy uvedené v technických katalógoch alebo v návode na použitie. Prevádzka, klimatizácia, keď teplota je nižšia ako prijateľné vytvára nestabilitu a oborudivanie radiátor vnútorné jednotky, ktoré vyplývajú z, klimatizácia, kvapkanie.

Ak vonkajšia teplota klesla pod -5 C, keď klimatizačné zariadenie nie je odporúčané. Pri nízkych teplotách zmena fyzikálnych vlastností chladivo a olej do kompresora. Výsledkom je, že na začiatku studenej kompresora môže jam a to sa bude musieť zmeniť. Ale aj v prípade úspešných start-up z kompresora nosenie je výrazne vyššie než prípustné. Preto, prevádzka klimatizácia v zime bude nevyhnutne viesť k zlyhaniu kompresora do 2 až 3 rokov. Navyše, pri záporných teplotách zamrzne zásuvky odtokovej hadice a chladenie všetky kondenzátu začne prúdiť do miestnosti.

Avšak nie všetky, tak je zle. Mnohí výrobcovia sú podmienené prispôsobiť podmienkam : zima (zimné klimatizačných zariadení). Čo tieto delené systémy sa líšia od ich non-prispôsobené kolegami v nasledujúcom odseku.

Rozdiel medzi Japonskom a Korean air sa prejavuje v prevádzkových teplôt vonkajšieho vzduchu je : stabilnú prevádzku pri teplote od 5C +40 C je to možné len v prítomnosti vysoko kvalitné a drahé systému riadenia. Väčšina klimatizačné zariadenia nie sú určené na prevádzku pri teplote okolia pod -5 stupňov C.

Ďalšie zariadenia

Celoročné jednotka

Tak, že klimatizácia, mohli pracovať a v zime, sa vstrekuje dodatočné zariadenie - celoročné jednotka alebo zimné nastaviť, ktorá zabezpečuje vykurovanie odvodnenie a kryty z kompresora a kontroluje prevádzku ventilátora vonkajšej bloku. V tomto prípade, klimatizácia, môže prevádzkovať pri nízkych teplotách (zvyčajne až -15 C ... 25 STUPŇOV ). Uvedomte si, že aj prispôsobené klimatizácia pri nízkych teplotách znižuje účinnosť a kapacitu chladenia / kúrenia. Na -20 stupňov účinnosť klimatizácia je znížený trikrát v porovnaní s nominálnou hodnotou. Okrem toho, žiadna klimatizácia budú môcť tepla vzduchu aspoň na 20 C, ak ulici 25 stupňov. Takže, v zime teplo by mali byť použité ohrievače, ktoré sú aj desať krát lacnejšie ako klimatizácia. Ak chcete použiť rovnaké pre vykurovanie a klimatizáciu je len v mimo sezóny na jar a na jeseň, keď je vykurovací systém nie je v cene, alebo už vypnutý.

Celoročné jednotka umožňuje, klimatizácia, pracovať na vonkajšie teploty vzduchu až -20 stupňov Celzia, ale náklady klimatizácia je zvýšila o 150 - 200 dolárov.

Kondicionér s sada zimných môže byť užitočné v dvoch prípadoch. Po prvé, s cieľom zlepšiť spoľahlivosť klimatizácia. V tomto prípade, môže sa prispôsobiť takmer všetky druhy split-system. Prispôsobenie umožní začať, klimatizácia, kedykoľvek počas roka, bez strachu z kaluže na zemi a poruchy kompresora. Po druhé, "zimné vzduchu" bude potrebné v oblastiach s veľkým množstvom tepla-generovanie zariadenia, ako je napríklad server, na chladenie nie len v lete ale aj v zime. Ako v chlade mimo vzduch obsahuje málo vlhkosti, chladenie miestnosti "únik" metóda znižuje vlhkosť z ovzdušia až 20 - 30% (optimálna hodnota 55%), ktorá negatívne vplýva nie len ľudí, ale aj komplexné Elektromechanické zariadenia. Takže jediná možnosť klimatizácia úloh je použiť prispôsobené klimatizácia. Pre tieto účely je lepšie zvoliť klimatizácia systému, alebo s adaptácie rastlín, alebo prispôsobiť slávnej Japonskej značky, ktorá má dostatočnú spoľahlivosť a kontrolný systém je určený pre široký rozsah teplôt.

Drenážne čerpadlo

Počas práce klimatizačné zariadenie na povrchu výparníka (chladič vnútorné jednotky) voda je tvorený. To je skrátený ochladzovaním prechádzajúce cez výparníkom vzduchu a kanalizácie do panvice pod výparníkom. Zo zásobníka odtok vody hadica je odstránený z klimatizácie. Zvyčajne odtoková hadica cez otvor vo vonkajšej stene a led do ulice, menej odvodnenie odstrániť mozgov. V každom prípade, drenážne odvodnenie by mali byť pod úroveň zásobníka na vodu pri pôsobení gravitácie mohol voľne prúdiť z vašej klimatizácie.

Sú však prípady, kde zánik odvodnenie je zvyčajne nainštalovaný na vyššej úrovni palety, napríklad pri inštalácii klimatizácie v suteréne. V tejto situácii, musíte použiť vypúšťacieho čerpadla, ktoré môžu zvýšiť vody do určitej výšky. Štruktúrne, čerpadlo je tak malé, kvádra, ktorý je čerpadla a miniatúrne nádrž s vodou rozchod. Pri vypĺňaní nádrž s vodou senzor zapne čerpadlo, voda je čerpaná sa, po ktorej je čerpadlo vypnuté, a cyklus sa opakuje znova. Inštalácia čerpadla produkuje nie len náklady na úpravu, ale výrazné zvýšenie hladiny hluku. Preto, v apartmánoch je vhodné nainštalovať klimatizáciu, takže musel použiť drenážne čerpadlo.

Ochranné clony

Niekedy, keď sa inštalácia vonkajšie jednotky split systémy nad ním nadviazať kovové kabíny. Hlavným cieľom hľadia na ochranu vonkajšie jednotky od pádu z icicles a snehu počas čistenia strechy. Avšak, pri inštalácii kondicionér s clonu, budete pravdepodobne využívať služby priemyselné horolezec. V tomto prípade, vonkajšie jednotky bude znížený o 25 - 30 cm pod normálne a nainštalovať z okna sa stalo nemožné. Z rovnakého dôvodu, pre vytvorenie baldachýn už namontované jednotku, ako pravidlo, je nemožné bez jeho demontáž / Montáž.

Ochranného puzdra (lattice)

Ochranný box alebo gril je zriadené na ochranu vonkajšie jednotky z vandalizmu alebo odcudzeniu. Tento box je obdĺžnikový rám, na ktoré sa vzťahuje s hrubé kovové pletivo a zatváranie vonkajšie jednotky na všetky strany, okrem spodnej časti (dno potrebné pre služby). Takáto ochrana sa používa v tých prípadoch, keď vonkajšie jednotky sú nainštalované v ľahko prístupnom mieste - v nízkej nadmorskej výške, na streche atď.,

Čo je klimatizácia vybrať?

Na záver - malé praktické odporúčania:

  • Power klimatizácia je stanovená na základe výpočtu a nie je závislá na našich prianí a preferencií. Snaží ušetriť peniaze a kúpiť klimatizácia menšej kapacity, môže byť odôvodnená len vtedy, ak malý (10 - 15%) odchýlky od vypočítanej hodnoty.
  • Výber klimatizácia s ohrev vzduchu a strávili počas ďalších 100 - $ 150, Budete môcť vyhrievať na jeseň a na jar, pri ukladaní 65% elektrickej energie. Pamätajte si však, že za rovnaké peniaze si môžete kúpiť dobré ohrievač, ktorý bude schopný v teple aj v zime. Podľa štatistík, teplé klimatizačné zariadenia kupujú niekoľko krát viac ako "studená".
  • Klimatizácia na ozone-friendly freón má cenu o 10-15% vyššia v porovnaní s podobnými model na freón R-22, a nákladov na inštaláciu týchto klimatizácia je zvýšená o 20 až 30%. Použitie ozónu-priateľské chladiace médium nemá vplyv na spotrebiteľské vlastnosti klimatizácia.
  • Invertor klimatizácia ušetrite 30% elektrickej energie a presnejšie udržuje požadovanú teplotu, zároveň to výrazne viac náročné na výrobu. Takže neodporúčame kúpu invertory "ľudí" značiek (LG, Samsung). Je to lepšie pre rovnaké peniaze kúpiť bežné klimatizačné Japonský alebo Európske firmy - to bude spoľahlivejšie.
  • Keďže možnosť vetrania, klimatizačnej chýba, vytvoriť pohodlné podmienky klimatizované izby potrebovať systém núteného vetrania. Inak budete musieť pravidelne otvoriť okno na vetranie.
  • Spotrebiteľ funkcie všetkých podmienené približne rovnaké, takže pri výbere klimatizácia lepšie venovať pozornosť spoľahlivosť a dostupnosť systémov ochrany proti zneužitiu alebo nepriaznivé vonkajšie podmienky.
  • Moderné domácnosti klimatizačné zariadenia majú dosť nízku hlučnosť, takže vo väčšine prípadov nemusíte platiť na túto možnosť pozornosť. Ak Budete ešte potrebovať tichá klimatizácia - vyberte-známej Japonskej značky (Daikin, Mitsubishi, Fujitsu, Chofu, Panasonic, Sanyo). V tomto prípade Vám bude zaručená minimálna úroveň hluku, vnútornej a vonkajšej jednotky.
  • Obmedzenia na rozsah teplôt vonkajšieho vzduchu, vlastný všetkým rozpočtu-kondicionéry, v obývacej podmienky nehrajú veľkú rolu, ako v režime chladenia, klimatizácie, použite iba v prípade, ak vonkajšia teplota prekročí 20 stupňov C. Ak potrebujete : stabilná prevádzka v širokom rozmedzí teplôt, to je najlepšie zvoliť model, špeciálne prispôsobené na podmienky zima (celý rozsah Delonghi, niektoré modely Daikin, Sanyo a iné).
  • Pri plánovaní umiestnenie blokov split-systém, pokúste sa minimalizovať dĺžku interblock komunikácie. V typickej inštalácie, klimatizáciu (vonkajšie jednotky pod oknom, vnútorný - zavrieť okno) dĺžka trasy nepresahuje 5 metrov. Ak dĺžka je viac ako 7 metrov, je žiaduce, aby nepoužívali "rozpočet" vzduch-kondicionéry " LG, Samsung a podobne).
Zdroj: RFC Klímy

Zdroj: www. eremont. ru

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Яндекс.Метрика