среда, 29 января 2014 г.

Omietky materiály: tradície a výzvy

Pojem "omietka" pochádza z talianskeho "štuky" je slovo, ktoré pôvodne znamenalo, imitácie prírodného kameňa, často mramoru. Na dlhú dobu sa odhaduje na storočí, sadry bola považovaná materiálov pre dokončovacie práce a hlavné kritériá kvality ich dekoratívne vlastnosti. To, najmä, sa odráža a v mene omietky, ako sgrafitové, Teresita, Benátky, Mníchov, atď V technickej dokumentácii úprava povrchu omietky venuje veľkú pozornosť: tu sú techniky, ktoré sa používajú dokončovacie zatiaľ plastové (doprava, používanie pečiatok, nabryzg)a už uprocesses riešenie (malty, brúsenie, drvenie, vrúbkovanie povrchu pomocou špeciálnych bicie - Bouchardon, troyanos, karpela, subcats, dláta, a pod.).

Pokrok v stavebného materiálu vedy, rozvoj priemyselných metód výstavby, ako aj úspechy v oblasti stavebnej fyziky zásadne zmenili postoj k omietky materiálov. Ako príklad, môžete odkaz viac nedávno, súčasný štandard nemeckej DIN 18550, hlavné ustanovenia, ktoré sú začlenené v prijatý v roku 2003, norma EN 998 na omietky a muriva malty. Napríklad, podľa DIN, "sadry v závislosti od vlastností použitej malty a typ'asucaga látok, ako aj hrúbka vrstvy omietky vykonávať určité stavebné a technické funkcie a s tým, ktoré sa používa na konečnú úpravu stavebných konštrukcií". Preto, podľa DIN omietky rozdeliť na:
- Spĺňajú obvyklé požiadavky;
- Ďalšie vlastnosti;
- S špeciálne vlastnosti.

omietky s ďalšie vlastnosti zahŕňajú: vodozabornaya; nepremokavé; so zvýšenou pevnosťou pre vonkajšie práce; pre vnútornú pracuje so zvýšenou odolnosťou voči oderu; steny a strop pre interiérové aplikácie v miestnostiach s vysokou vlhkosťou.

špeciálne omietky súvisiace izolačné omietky; ohňovzdorné; na ochranu pred účinkami ionizujúceho žiarenia.

Tak, v moderných stavebných materiálov dekoratívne omietky v súčasnosti považovaná za voliteľné a sú základné ukazovatele pre ochranu budov z rôznych vonkajších vplyvov (silné zrážky, mrazu, teplota, vibrácie pri pôsobení žiarenie), mokrade (koeficient absorpcie vody a priepustnosť ), proti strate tepla (tepelné izolačné vlastnosti) a okrem toho, že pre také vlastnosti, ktoré sú zodpovedné za odolnosť konštrukcie trvanlivosti spojky sádrového krytiny so stojanom zmršťovanie deformácie a zlomeniny odolnosť, odolnosť voči vode vlastnosti - odolnosť, vodoodpudivosť odolnosť voči vplyvom plynu agresie (najmä sírne kyseliny octovej ) a soľ korózie, bez plesní a efflorescence na povrchu, odolnosť voči hubovým lézie, atď

Začala v roku 2004, GOST 31189 "suché stavebné Zmesi" za omietkových zmesí určenia (A. 3-suché omietky) zabezpečuje iba zarovnanie funkciu a (ak je potrebné) dať im dekoratívne vlastnosti, ktoré skutočne zobrazuje pozornosť zákon -, že je potrebné zabezpečiť omietky, náter konštrukcie a technické charakteristiky kurzu povinné'pripojený k moderným dokončovacie materiály.

Vo SV'v súvislosti s významným rozšírenie požiadavky, požiadavky na zloženie moderné dokončovacie materiály sa stala oveľa zložitejšie. Podľa obrazného vyjadrenia jedného z odborníkov v oblasti stavebných materiálov [1], "moderné malty rovnako ako predtým použitý partnermi, ako lietadlo Wright brothers v modernej linkovej lodnej prepravy. Avšak, ak by sme sa obrátiť na domácej vedy v časti regulačné požiadavky na vlastnosti sadry riešenia, je potrebné uviesť, že oni sú prakticky chýba, ako sú obsiahnuté v normách situácie nielen nezodpovedajú moderných poznatkov a prevádzkových skúseností tohto druhu stavebného materiálu v iných krajinách, ale aj priamo s nimi v konflikte.
Treba poznamenať, že žiadny z platných ruskej normatívne dokumenty na stavebné riešenia neobsahujú definíciu toho, čo omietka riešenie alebo to považujú za druh malty ako stavebný materiál, na ktorý pre'sú žiadne špecifické požiadavky. Navyše, v popise oblasti použitia malty (pozri GOST 28013 s. 1 "Mált. Všeobecné technické podmienky") dekoratívne riešenia klasifikované ako mimoriadne, a teda aj dokončovacie možnosti omietky riešenia vastausta bokom. Jedným z hlavných tvorcov normatívne dokumenty "pravidlá pre navrhovanie a konštrukcie. Príprava a použitie mált. JV 82-101-98 "sadry riešenia a riešenia pre stanovenie dlaždice o'spája v jednej časti. Neplatnosť takéhoto o'jednota nevyžaduje žiadne komentáre.

Ak vyššie uvedené pripomienky možno považovať za špecifické diskusiu o otázkach terminológie, prípad je veľmi odlišný s ustanoveniami JV 82-101-98 na odôvodnenie skladba jednotlivých vrstiev omietky krytiny, ako aj obmedzenie maximálnej veľkosti zrna plnenie. V tabuľke. 16 citovaný dokument s odporúčaniami pre zloženie omietky poškriabaniu kabát, primer a kabát na vonkajšie omietky stien, soklové budov, ríms a iných položiek vystavené pravidelné zvlhčovanie, a tiež pre vnútorné omietky v izbách s relatívna vlhkosť je vyššia ako 60%. V tabuľke. 17 odporúčania na skladby pre vonkajšie omietky stien, ale nie je vystavený pravidelné zvlhčovanie, a na vnútorné omietky oblasti, s relatívna vlhkosť 60%.

Odporúča sa, aby v prvom prípade spustiť obryzg budovanie štruktúry riešenie 1:2 až 1:3 pomer (cement: piesok v o'rozsiahle akcie), pôdne zloženie z 1:1,5 až 1:2, 5 a konečná vrstva riešenie od 1:1 až 1:1, 5, a v druhom prípade obryzga a zem riešenia zlúčenín 1:2 až 1:3 a konečná vrstva riešenie od 1:1 až 1:1, 5.

Upozorňujeme, že globálne prax vykonávajú omietky práce je založený na opačnom prístupe k odôvodnenie jednotlivých omietkových vrstiev. Na základe tohto prístupu je tzv. základné omietky pravidlo, niekedy dokonca volal omietky zákona [2, 3]. Podľa tohto pravidla, sila omietky vrstvy by mala byť znížená v smere od základne na vonkajší povrch omietky krytiny, že je skladby pre obryzga by mali byť najviac odolné a obsahujú najväčší počet v'ASCO látok, a v jej dôsledku obsahu'asucaga by progresívny pokles v skladoch pre vrstva pôdy a nakryvki. Sila zloženie pre obryzga musí byť rovná alebo mierne nižšia v porovnaní s pevnosťou, pokryté obryzg základe. Prebytok riešenie pre obryzga pevnosti podkladu môže spôsobiť zničenie kontaktnej zóny medzi nimi (a, rovnako, iný kontakt zón, napríklad, medzi vrstvy obryzga a zemou alebo medzi vrstvou primer a konečná vrstva) z dôvodu vzhľad v nich zdôrazňuje, spôsobené zmršťovanie deformácií. Tieto deformácie stand'spojených so stratou vlhkosti (deformácie, sušenie), c deformácie, otužovanie v'asucaga (kontrakcie, alebo chemické zmrštenia) a koksovňa produktov hydratácie v'asucaga látku alebo zmes v'spojivá (zmrštenie v dôsledku koksovňa). Vo všetkých prípadoch, keď na akýkoľvek podklad sa nanáša vrstva odolnejšie budovy malty, existuje riziko vrstvy izolácie tejto povlak od základov, tak namiesto funkcia uloženia zariadenia od ničenia (typickým príkladom je ochrana muriva použitím omietky), potiahnuté vedie k jeho zničeniu. Všimnite si, že na veľmi vzácne výnimky (tmely, omietky krytiny a hydroizolácie zlúčeniny, atď'kzin sklady s zmrštenie) riešenia s pomerom'agucha: výplne 1:1 a 1:1, 5 v stavebnej praxi neuplatňuje vzhľadom na vysoký sklon k shrinkable deformácie a trhliny. Tak, napríklad, marek Vitruvius už som storočia pred kr. [4] ak sa používa ako zástupný symbol CT'odborná piesku odporúčané vápenné malty štruktúry 1:3. Môžete odkazovať na viac moderné zdroje informácií, ktoré potvrdzujú pomerne vysokú úroveň odborných znalostí našich predkov.

Vlastnosti sadry riešenia

Vlastnosti

Kategória

Hodnota

Pevnosť pri kompresie vo veku 28 dní

CS SOM

0, 4 2, 5 MPa

CS II

1, 5 5, 0 MPa

CS III

3, 5 až 7, 5 MPa

CS IV

& GE; 6, 0 MPa

Kapilárna absorpcia vody

W 0

Nie sú žiadne požiadavky

W 1

s ≤ 0, 40 kg / m 2 • h 0,5

W 2

c < 0, 20 kg / m 2 • h 0,5

Tepelná vodivosť

T 1

≤ 0, 1 W / m • K

T 2

≤ 0, 2 W / m • K

V DIN 18550, časť 2 (tabuľka. 3) všetky odporúčané používať formulácie omietky riešenia (okrem sadry a anhydrit) sa vyznačujú pomer na'agucha: piesok z 3-3, 5 na 4, 0-4, 5, to predpokladá, že platí piesku s granulometria, ktorý poskytuje tesné balenie. Podobné odporúčania dáva štandardné UK BS 4887. Pomer'Aske zástupný symbol je dôležitá pre životnosť umelého kameňa, vytvorené ako výsledok kôrnatenie na'asucaga látok. Vo SV'to vyvoláva otázku, čo musí byť sila omietky krytiny. Najväčšiu silu musí byť omietky riešení aplikovaných v oblasti suteréne. Minimálna pevnosť v tlaku ako omietka riešenia podľa DIN 18550 by mali byť nie menej ako 10 MPa. Takéto sily musia riešenia s pomer cementu: piesok 1:3. Pred dokončením mált na vzduchu vápna požiadavky na kompresiu signálu nie pred'je. Riešenia na základe hydraulických a visockaja vápna musí mať minimálnu pevnosť v ťahu, v tlaku, respektíve, 1, 0 a 2, 5 MPa. Trvanlivosť a odolnosť voči vonkajším vplyvom, ako aj vysoká crack odpor sú uvedené pri omietky riešenie má pevnosť v tlaku v rozmedzí od 2 do 5 MPa. Riešenia s takou silou dokážu prispôsobiť malých deformácií a odolať krakovania. Deformácia a ktorým sa s používaním takéhoto riešenia je sprevádzané tvorbou distribuované volost trhliny, zatiaľ čo v prípade použitia viac trvanlivé riešenia posun v pazúrov viesť k tvorbe miestnych a široké trhliny.

Rozhodujúci parameter rokovania mechanické vlastnosti kontaktnej zóny medzi podkladom a omietkou povlak a vrstvy náterov s navzájom je hodnota modul pružnosti (youngov modul) príslušné materiály. Na modul pružnosti sádrového krytinou musí byť menej ako modul kontakty s touto vrstvou omietky vrstvou alebo sadry základe. Pevnosť v ťahu (v), ktoré vznikli v omietky s modul pružnosti (E) v dôsledku deformácie (e), sa môže vypočítať podľa rovnice Tak, Jung: e = v / E. V cementová omietka s medzou pevnosti v ťahu pri kompresii 15 MPa pevnosť v ťahu 1, 5 MPa, zmršťovanie deformácie 0, 7 mm / m a modul 15 000 MPa [3] pevnosť stres bude: e= 15000 • 0, 7 ‰ = 10, 5 MPa, ktorá je omnoho (7-krát) prevyšuje pevnosť v ťahu pevnosť omietky a vzdelávania v omietky, náter trhliny sa zdá byť nevyhnutné. V praxi však takýto omietky, náter nie je crack, pretože to stáť'mechanicky pripojeného k základni, ktoré čiastočne a akceptuje, je napätie. Základom pre to je v rámci akcie kompresie zdôrazňuje, z ktorých niektoré sa uvoľňuje v dôsledku reštrukturalizácie tvrdnutie cementu kameňa.

Výnimkou z tohto pravidla sú omietky riešenia, na ktoré spojivo použitý organických materiálov na báze syntetických polymérov. Pre dostatočne vysoké hodnoty ultimate sily pri kompresii (rozšírenie) sadry krytiny na báze syntetických polymérnych spojiva majú relatívne nízke hodnoty elastický modul a relatívne malé zmrštenie, preto ich použitie neviedlo k vzniku v kontaktných zónach nebezpečné napätie, čo má za následok zničenie kontaktovať každý iných materiálov. Pretože v modernej dokončovacie materiály na báze syntetických polymérov hodnoty modul pružnosti v rámci určitých limitov sa môžu líšiť mimo SV'ASCO s sile, v takýchto prípadoch je potrebné venovať pozornosť, koordináciu modul materiálu z jednotlivých vrstiev (a nie sila). Na modul pružnosti musí byť znížená z základy na povrchu náteru.

Predtým upriamili pozornosť na potrebu zavedenia do normatívne dokumenty, zmeny na faktory dôležité pre zachovanie silné spojky sádrového vrstva so stojanom a medzi jednotlivé vrstvy omietky: je to o granulometria zástupný symbol pre omietky riešenia o obmedzení kategorický charakter s ohľadom na limit veľkosti zrna náplne [5]. Vo SV'ASCO s hlavnou hodnotou tieto otázky, bude sa na ne pozrieť znova.

Akékoľvek požiadavky granulometric zloženie zástupné symboly pre omietky riešenia platné domový poriadok neobsahuje.

Odporúčania na granulometric zloženie jemné agregát pre ťažké a jemne zrnitou betóny obsiahnuté v GOST 26633. Vzhľadom na túto normu, graf môžu byť použité pri hodnotení kvality piesku, sadry a riešenia z hľadiska svojej veľkosti, ale je lepšie použiť metódy optimalizácie na základe predstavy o "ideálny" zrno zloženie zástupné symboly. Za "ideálny" znamená toto je zástupný symbol, ktorý má najnižšiu intergranular voidness s minimálnou povrchu častíc spojiva. V technickej literatúre možno nájsť rôzne rovnice a metódy výpočtu "ideálne" rozdelenie veľkosti častíc zástupný symbol: rovnice plnšie a plnšie-Bolomey, Hummel, Dalia, Abrams, Rotfuchs, atď Najviac jednoduché a pohodlné, podľa nášho názoru, je rovnice plnšie, podľa ktorého optimálna veľkosť zrna rozdelenie filler je parabola. Pomocou grafickej metódy, ktoré navrhla Ratpoison [6, 7] môže byť linearisierung parabolic krivky, ktorá výrazne zjednodušuje hodnotenie kvality text z hľadiska jeho veľkosti. Všimnite si, že vo Všeobecnosti granulometric zloženie súhrnná pokuta za omietky riešenia musí spĺňať tieto minimálne požiadavky: hmotnostný zlomok zrná od 0 do 0, 25 mm, musí byť v rozmedzí 10 až 30%a veľké frakcie by mala obsahovať zástupné v dostatočnom množstve.

Zvážte situáciu s maximálna veľkosť zrna výplne. Normy GOST 28013 a SP 82-101-98 kategoricky limit maximálnej veľkosti zrna plnenie v zložení sadry riešenia s hodnotou 2, 5 mm Toto obmedzenie v domácich regulačné dokumenty na'objavili už dávno, tak v práci publikovanej v roku 1929 [8], ako je akýmsi paradoxom poznamenať, že v Rusku obmedzenie veľkosti zŕn v omietky formulácie obmedzené 2, 5 mm, pričom napríklad v USA je 4, 76 mm, v Dánsku - 5 mm, UK - 4, 76 mm, a v Nemecku - 7 mm Paradox je uvedené obmedzenia krupnosti zrná zástupný symbol je, že, napríklad, vrstva obryzga môže účinne plniť svoju základnú funkciu poskytuje silný spojky na základe sadry vrstvy zeminy, iba v prípade, ak hrúbka vrstvy obryzga nepresahuje veľkosť zrna plnenie. Veľké zrno náplň by mali konať z vrstva obryzga (a tiež s vyniesť na poškriabaniu kabát omietkových vrstiev pôdy), a tým vytvoriť hrubý povrch, ktorý zaisťuje bezpečné uchopenie v kontakte s ostatnými vrstvami. Je zrejmé, že žiadosť vrstva obryzga 5 mm hrubé, ako sa odporúča v národných technických a vzdelávacie literatúry na omietky, vedie k vkladanie obilia plnenia v zmesi riešenia a neposkytuje na drsnosť povrchu, potrebné pre spoľahlivú spojky vrstiev. Všimnite si, že veľkosť zrna v kontakte medzi omietky vrstva musí dôsledne znížená z vrstvy na vrstvu obryzga kryt, s každej vrstve sú prítomné pomerne veľké zrno. Nízka životnosť spojky a omietky s zemi a medzi vrstvami omietky, náter vedie k jeho odpojeniu od základov a stratifikácia na samostatnej doske, ktorá často môže byť pozorované v praxi.

Na záver sa vráťme k otázke funkčnej účel moderné omietky. Táto úloha je jednoduchý Európskou normou EN 998-1 "Technické podmienky pre budovanie riešenia. Časť 1. Omietky riešenie ". Podľa tohto dokumentu, táto skupina zahŕňa omietky, 6 druhov riešenia: bežné omietky riešenie (GP), svetlo (LW), okrasných (CR), jednovrstvové omietky riešenie pre vonkajšie práce (OC), očistí (opravy) sádrového riešenie (R) a tepelne izolačné omietky (T). Skratkou v zátvorke je skratka anglických názvov dokončovacie materiály. Zdá sa byť vhodné vzhľadom na vyššie uvedené problémy tiež poskytovať informácie o nariadenie základné požiadavky na uvedené omietky riešenia. Tieto informácie sú uvedené v tabuľke. a platia pre všetkých kvapalín s výnimkou jednej vrstvy omietky a murivo malta pre vonkajšie práce.

Ste mali venovať pozornosť na požiadavky na pevnosť, oni, ako je možné vidieť z tabuľky, Vyznačuje nízkou indikátory a, navyše, vo väčšine prípadov obmedzené na relatívne marginálne hodnoty.

Literatúra
1. Schneider R., R., Dickey WL, Vystužené Murivo Dizajn., New Jersey, 1987. - 682 s.
2. Wen M "Cementov a betónov v stavebníctve" / TRANS. s Franz. - M : stroiizdat, 1980. - 415 S.
3. Ross H., F. Stahl "Omietky. Praktická príručka. Materiály a techniky práce, prevencie porúch ". - SPb. : RIA "Quintet", 2006. - 173 C.
4. Znachko-Jaworských I. L. "eseje o histórii'spojivá od staroveku až v polovici XIX storočia". . An SSSR, Moskva-Leningrad, 1963. - 496 c.
5. Zozulya P. B. "Optimalizácia rozdelenie veľkosti častíc a vlastnosti prísad a plnív na suché stavebné zmesi". Kniha abstraktov. 3. medzinárodná konferencia "Suché stavebné zmesi na XXI storočia: Technológie a podnikanie". 2003. 12-13 p
6. Rothfuchs G., Betonfiebel., VEB Verlag Technik, Berlín, 1958. - 260 s.
7. Korneev Storočia I., Zozulya P. Storočia "je suché stavebné zmesi". Slovníku. - SPb. : NP "Únie výrobcov suchých stavebných zmesí". - 312 S.
8. Allan WDM, Anomálne Správanie Malty Coats., J. Am. Concr. Inst., Ja, (1929), s. 699-716.

Zdroj: Budprofi

Zdroj: www. eremont. ru

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Яндекс.Метрика