суббота, 31 мая 2014 г.

Požiarne nebezpečenstvo izolačné materiály

V dnešnej dobe je takmer nemožné predstaviť budovy bez použitia tepelno-izolačné materiály, najmä pokiaľ ide o spravodajstvo o'objekty v Severských krajinách ako je Rusko.

Z hľadiska požiarnej bezpečnosti, izolačné materiály môžu byť rozdelené do dvoch skupín: horľavých a nehorľavých. Samozrejme, je vhodné v rámci úvahy o otázke požiarne nebezpečenstvo tepelnoizolačných materiálov hovoriť len o horľavé, a to, o EPS, najčastejšie v Rusku.

Expandovaného polystyrénu (EPS) pena vyrobené z polystyrénu s penotvorné činidlo. Ako efektívne izolačný materiál je použitý už relatívne skoro 60-tych rokoch minulého storočia - v opláštenie panelov, rovnako ako steny, stropy, vzduchové kanály budov chladničky.

EPS (pu) peny vyrobené na báze syntetických polymérov, ľahký a má zanedbateľné tepelné vodivosti, ale sú najviac nebezpečenstvo požiaru. Sú ľahko zapáliť krátkym akcie nízkoenergetické zdrojov zapálenia (plameň'I zápasy, plynové horáky, atď.). Podľa oheň, a budú horieť rýchlosť 4-5 mm / min, vyzdvihuje veľké množstvo dymu s štipľavý zápach. PPP pri teplote 40-110 ° uvoľňujú prchavé látky s obsahom styrénu.

Produkt thermooxidative degradácie styrénu značky CH-28P keď 160-230 ° obsahovať toxické látky, ako styrénu, Akrylonitril, dibutyl ftalát, kyanovodík a oxidu uhoľnatého. Kombinovanej činnosť stopy styrénu, Akrylonitril (0, 388 mg / l) a dibutyl-ftalát (0, 02 mg / l), kyanovodík (0, 01 mg / l) a oxidu uhoľnatého (0, 17-0, 24 mg / l) spôsobuje podráždenie slizníc horných dýchacích ciest a očí. Maximálny povolený pre osoby koncentrácia styrén - 0, 05 mg / l

Pri napaľovaní PPP topí, tvorí horúce kvapky, ktoré šíreniu požiaru na jeho ceste iné horľavé materiály. PPP ako thermoreactive polymér, široko používaný v stavebníctve, ako tepelno-izolačný materiál. Na základe polystyrénu dostať peny značky PS-1, PS-4, PSB a PSB-S. Materiály sú pálenie v roztavenej forme s ťažkými dymu a sadzí.

Ako vyplýva z výsledkov testov, hodnota koeficientu tvorba dymu ako čistý PPP a s prísadami, ktoré znižujú jeho Horľavosť, výrazne presahuje hranicu 500 NP · m2/kg, čo ho ukazuje ako materiál s vysokým dym-vytváranie schopnosti (klasifikácia Výstrižok 21-01-97 * tento materiál patrí do skupiny 3). Úvod samozhášacie prísady (tetrabromphenol, hlormaren, antimón sírového, hexabromo atď) PPP siete, ako pravidlo, nevýznamné zníženie combustibility, ale zvyšuje tvorba dymu a toxicita produktov spaľovania.

Ukážka požiarneho nebezpečenstva PPP je oheň, ktorý vznikol v výstavbu 9-poschodový výroby budove, ktorá bola uvedená PPP hmotnosti cca 3 tony a zložité na stránky, schodisko. Okolo 11:00. 30 minút práca na 8. poschodí začala elektrické zváracie vetranie v bunke priľahlých na konci steny schodiska. Na 11:00. 33 minút bola objavená požiarne schodisko 7-th poschodie, kde horelo PPP. Pracovníci sa snažili uhasiť oheň pena, ale kvôli vysokým teplotám, a veľký počet acrid dymu na prístup k požiaru horenia nemohli. Po 15 minútach po požiaroch začali požiaru po celej výška schodiska. Cez otvorené montážne otvory plamene'išiel som na podlahy. V rozsahu schodisko vytvorila vysoká teplota, ktorá zdeformovala otvorené struny a zábradlia schody na všetkých 9 poschodí. Jeden hasič, a časť pracovníkov, ktorí boli vo vnútri budovy bez prostriedky ochrany dýchacích ciest, dostal otravu a boli prevezení do nemocnice.

V článku, hlavný vedecký pracovník FGU VNIIPO EMERCOM v Rusku O. I. Machackova experimentálne údaje o NCV pre učiteľov dvanásť súčasných značiek (oboch ruských a zahraničných), v súlade s ktorou sa táto funkcia môže byť od 28 do 62 MJ / kg

Podľa Ústavu a výsledkov certifikačných testov, ktoré obvyklé PPP rôznych značiek sú spravidla vysoko horľavé a veľmi horľavé materiály s vysokou dym-forming schopnosť a veľmi nebezpečné na toxicita produkty tepelného rozkladu a spaľovania, t. j. má vysoké požiarne nebezpečenstvo.

V našej krajine a v zahraničí existujú spoločnosti, ktoré vyrábajú PPP so zníženou samostatné indexov požiarne nebezpečenstvo. Teda, podľa osvedčenia a správy o certifikácii testy, PPP (TU 5767-002-46261013-99), vyrobené OOO PENOPLEX", je charakterizovaná nasledovnými indexmi požiaru nebezpečenstvo: skupina Horľavosť - G1 (slabo horľavých), Horľavosť - V2 (stredne horľavých), dymu-vytváranie schopnosti - D3. Tento materiál sa používa ako tepelná izolácia lisovania penovým polystyrénom platne "PENOPLEX-35".

Podľa certifikátu, PPP značky EPS RS, vyrábané vo Fínsku spoločnosť ThermiSol Finland Oy, má trochu znížiť riziko požiaru (v porovnaní s referenčné údaje a VNIIPO), ale vyššie Horľavosť skupiny, než do dosky PENOPLEX-35": skupina combustibility - G2 (stredne horľavé), Horľavosť - B2, dym-vytváranie schopnosti - D3. Používa sa ako tepelná izolácia vrstva s multi-vrstvou stenové panely typu ISORA a v podobných panely pre natieranie budov.

Tá istá firma (ThermiSol Finland Oy produkuje PPS veľa značiek (SF-25 SF-250 a TAK-25 až TAK-250), ktoré sa podľa tohto osvedčenia, majú aj nižšie sadzby požiarneho nebezpečenstva vyššie sa považujú najmä: a skupina Horľavosť - G1, Horľavosť - B1 (nehorľavým), dymu-vytváranie schopnosti - D3, toxicita produktov tepelného rozkladu a spaľovacie - T2 (mierne nebezpečný).

Podľa certifikátu, PPP, nachádzajúce sa v dosiek Knauf Therm 15, 25, 35, 50 (TU 2244-002-50934765-2000), nájdete na nasledovných skupín požiaru nebezpečenstvo: skupina Horľavosť - G1, Horľavosť - B2, dym-vytváranie schopnosti - D3 (rovnaké indexy požiaru nebezpečenstvo, ako v PPP platne "PENOPLEX-35"). Vo SV'ASCO s tým, že tento materiál je zvyčajne sa používa ako tepelná izolácia, skupina plameňa šírenie'I pre neho, podľa NPB, na určenie nie je potrebné, aby tieto informácie certifikát chýba.

Ako pre index toxicity produkty tepelného rozkladu a spaľovanie PPP dosky Knauf Therm, pred tento ukazovateľ Technické podmienky, aby požiadavky na skupinu toxicita T1 (low-nebezpečné). Také vysoké nároky ako veľmi pozitívne, najmä preto, že to asi nebude stáť žiadne z odrôd PPP.

Určiť možné oblasti použitia jedného alebo iné izolačný materiál by mal byť vedený požiadavky Spolkového zákona № 123-FZ 22. 07. rok 2008", Technických predpisov na požiadavky požiarnej bezpečnosti". Oblasť aplikácie PPP závisí od požadovanej triedy požiarnej nebezpečenstvo stavebnej konštrukcie, ktorá zase závisí od potrebné štrukturálne nebezpečenstvo požiaru budovy.

Ak chcete ušetriť čas a peniaze pri výbere izolačných materiálov, navštívte etape návrhu o'objekt na oheň špecialistov.

Autor: N. Storočia Demekhin

Zdroj: "Budprofi" 3-11

Zdroj: www. eremont. ru

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Яндекс.Метрика