среда, 28 мая 2014 г.

Japonská záhrada: krajina v miniatúrne


Japonská záhrada: krajina v miniatúrne

Každá krajina má svoje vlastné tradície sudoustroistvo, ale asi najväčší rozvoj v záhradách pre relax, dosiahol v Východe, najmä v Japonsku, kde sú rozdelené nielen v súkromných miestach a kláštory, ale aj v budovách veľkých korporácií, že zamestnanci majú možnosť kompletne relaxovať počas prestávok.

V našej krajine už začínajú prijímať skúsenosti z Východnej majstrov v bývania usporiadanie (miniatúrne fontány v kanceláriách, zvony - "spev vetra na Windows, princípy Feng Shui). Čoraz viac spoločností zaoberajúcich sa v krajinného dizajnu, ponúka členenie Japonskej záhrady rôzne štýly. Môže a vyskúšajte projektové práce, hlavnou vecou je mať chuť a dobrú chuť. A, samozrejme, je dôležité cítiť filozofia záhrady.

Menej je viac

Japonská záhrada je založené na dobre premyslený systém. Všetky jej súčasti rovnováhy navzájom, vytvorenie súdržného zloženie. Jednoduchosť je hlavným princípom, nič nie je zbytočné, a že je dôležité, žiadny záväzok voči Európskej rozsahu: záhrada môžu byť použité len na obdiv, a nie chôdza na to, v tomto prípade jeho veľkosť nie je viac ako pár metrov štvorcových. V Japonskej záhrady, hlavný dôraz je kladený na detaily. To je, kde výsledok je stanovená nie množstvo, ale kvalita.

Kameň a niekoľko pobočiek z bambusu je už na záhrade, ak každý na jeho mieste. Akékoľvek nerešpektovanie na miesto, môže narušiť harmóniu, a výber z rastliny budú mať vplyv na náladu.

Vedľa domu, Japonci sú rastúce opadavé rastliny. Prečo? Že daždivý večer, sedím nad oheň, ste mohli počuť zvuk kvapiek. Je potrebné povedať, že kvety Japonci nie veľmi páči, radšej evergreens. Podstatou krása nie je v riot svetlé farby a ukľudňujúce hry, zvonenia, a v zimnej záhrade, ktorá sa nesmie stratiť svoje čaro.

Navyše, na rozdiel Európskej záhrady, ktoré v podstate zámerne dekoratívne, Japonský snažiť byť ako fyzické, ako je to možné. Nie je divu, že sa nazývajú infinity.

Suché krajiny záhrade kamene

Existujú dva tradičné Japonské záhrady: tsukiyama, Bob Sansui. Prvý štýl sa nazýva kopcovitý záhrady - sa rozhodli hrať krajiny sa niektorými slávny oblastiach, ale v miniatúrne forme. Kamene tu symbolizujú hôr, malé stromy lesa a rybníka na oceán. Cez rybník stavať mosty ako oblúky, prostredníctvom potokov a riečok zásobník stromy'Yana alebo Kam'drevené podlahy, alebo jednoducho veľké a ploché kamene. Na zvýšenie trvania chodiť, skladby robiť vinutia. Vodopád je ďalšou dôležitou súčasťou záhrady. Na lapovanie padajúce vody harmonicky dopĺňa celkový obraz.

Štýl - "Bob Sansui" (suché na šírku) úzko stand'je spojený s príchodom v Japonsku Zen-Budhizmu. Táto záhrada je určená na upokojenie, aby zabezpečil rozjímanie, meditácia. To nie je obvyklé, stromy, kvety, jazier a potokov. Len kamene, štrk a piesok. Podľa symboliku ako záhrada (tiež nazývaný bytu alebo Kam'ANSTI) pôdy, pokryté jemným bielym štrkom, to je vodná plocha. S bambusové hrable na štrku zohráva jedinečnú postavu. To je štýl, patrí do slávnej záhrady s'atacati kamene v kláštore REINZ v Kjóte. Vedľa sandy je špeciálny druh záhrady machy, kde rozmanitosť a harmóniu je dosiahnuť vzhľadom na štruktúru povrchu a rôzne odtiene zelenej.

Čajové záhrady domov s'objavili v Japonsku a neskôr kombinovať prvky z predchádzajúcich dvoch štýlov. Sú atribút čajového obradu a pozostáva z dvoch častí. Najprv pred vchodom do čajového domu, a stanoví na čajový obrad: čerstvé zelené stromy pozornosť návštevníka od každodenných starostí a úhľadne lemovali trať sady hladký rytmus pohybu. Lodge výhľadom na vnútorné záhrady, spája podrobnosti pahorkatinách a Kam'anistage záhrady.

Praktické tipy

Usporiadanie vašej záhrade, mali by ste začať s identifikáciou silných stránkach, ktoré bude hlavným zameraním. Na pláne priestor vyhradený pre záhradu, stanoviť mriežky z panny,'päť štvorcov. Štyri Centrálny bod považovať za silu, a jeden z nich funkciu hlavný prvok v záhrade: zloženie hornín, vody, alebo dobrý tvar stromu. Šikmo k nemu druhý prvok, ktorý rozvíja myšlienku prvý (napríklad, v prednej jeden veľký kameň, môžete nastaviť menšiu skupinu). Osobitná pozornosť by sa mala venovať pozadie tvorby, záhrada by mali harmonicky zapadajú do okolitej krajiny.

V Japonskej záhrady využívanie surovín, machový horniny, hlavne sopečné horniny andezitový, žuly a čadiča a tufu. Sú inštalované na povrchu alebo čiastočne pochovaný v zemi, niekedy naklonené pod uhlom na povrchu zeme. Zloženie je zvyčajne nepárny počet kameňov, ale nie sú na vine v haldy. Ak kameň tri, jedna veľká a dve menšie. V zložení p'deväť kamene ich topy by mali tvoriť dva trojuholníky so jeden spoločný bod. Kam'Yana skupiny môžu byť umiestnené pozdĺž brehu rybníka na základe menšie kamene alebo tehly.

Ak máte v pláne urobiť záhradných rybníkoch, je povinné'tam musí byť a Ostrovy. V závislosti na veľkosti rybník alebo kamene s malým rastlín-plnené pôdy rokliny, alebo tieto Ostrovy rôznych foriem kríky. Zvláštnosťou takýto orgán vody je tzv. "Paradise island. On, na rozdiel od iných, nie'spojený mostom na pláž alebo na iné Ostrovy.

Osobitná pozornosť by sa mala venovať dizajn rybníka. Hladina vody v rybníku musí byť veľká, aby rastliny a kamene boli v zrkadle povrchu vody.

V záhradách štýl Bob Sansui vody nahrádza piesku a drobných štrkov (do 2 mm), z rôznych farieb a odtieňov, a jej priebeh je simulované malé kamene. Hladké alebo rýchle určovať ich umiestnenie a veľkosť. Väčšina z týchto suché rybníkov alebo odpadov sú umiestnené na malé vietor-chránené miesta záhrady steny a hraničný kameň. Usporiadať ich, že vylial na hard-Balené zemi, piesku hrúbka vrstvy 5-6 cm, a potom rake dal obraz vo forme vlnovkou. V dobrej windless počasie, to trvá dva týždne. Z času na čas, ak je to potrebné, by sa mali naliať piesku.

Kamene a voda, symbolizujú na Východe dvoch princípov, mužského a ženského, Jin a Jang, takže prítomnosť týchto dvoch prvkov je základom harmónie záhrada, dokonca aj v prípade, že voda je zastúpená symbolicky.

Medzi rastliny používané relatívne málo farieb (okrem toho, že irises alebo pivonky)a niekedy nie. Najlepšie vždyzelených ihličnatých, najmä borovica, symbol dlhovekosti, smrek, céder, borievky a niektoré listnaté stromy alebo kríky. Keď výsadbu listnatých stromov, ktoré by mali byť vzaté do úvahy sezónne farby listov, forma holé konáriku v zime, keď leaf klesá. Koruna by mala byť vzhľadom na guľovú, viacúrovňových horizontálnych alebo plač forme. V tmavých a vlhkých miest, kde sa rastliny môžu cítiť nepríjemne, vysadené stromami.

Dekoratívne prvky Japonskej záhrade možno rozlíšiť Kam'Yana svietidiel. Môžu byť veľké až 1,5 m (pedestrina), alebo pomerne malé, s tlmeným svetlom. Sú spravidla dodávané na prelome cesta, vedľa stromu alebo zloženie skupiny kameňov.

Natalia Zozulya

Zdroj: www. dproekt. com. ua
| K tejto téme diskutovať na fóre Verzia pre tlač | K tejto téme diskutovať na fóre

Zdroj: ukrstroy. net

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Яндекс.Метрика